Zafer Tunç

Her yerde her koşulda eğitim

Zafer Tunç

İnsanın varoluşundan bu yana en önemli ihtiyaçlardan biri olan eğitim olgusu güncel sorunları ile hala tartışılmaya devam etmektedir.

Dünyada birçok ülke, oluşturdukları eğitim metodolojisi ile nitelikli insan kaynağı elde etti. Böylece sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda kalkınmış ülkeler arasında yer alabildiler.

Türkiye ise mevcut eğitim sorunlarını aşmak için deneme yanılma yöntemlerine devam etmektedir. Bunları ülke olarak çözmemiz için öncelikle sorunların temelinde yatan nedenleri iyi analiz etmemiz gerekiyor. Sorunları doğru şekilde tespit edebilirsek çözümlere daha kolay ulaşabiliriz.

Yapılan bilimsel araştırmalar, oluşturdukları eğitim felsefesi ile Kuzey Avrupa ülkelerinin eğitim alanında dünya ölçeğinde başarılı olduklarına dair fikir birliğini göstermektedir. Bizler gerek insan kaynağımız gerekse ülkemizin jeopolitik ve konjonktürel yapısı buna müsait olmasına rağmen neden eğitimde bu seviyede değiliz? Bu konuda ciddi bir eğitim çalıştayına ihtiyaç var.

Nitelikli eğitimci yetiştirme, okullaşma seviyesi, uzaktan eğitim, eğitimde dijitalleşme ve gelir eşitsizliği nedeniyle toplumun ihtiyaçlarına cevap veren nitelikli eğitime ulaşmada yaşanan sorunlar, öğretmenlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlar eğitim alanındaki ilk bakışta göze çarpan belirleyici faktörler olmaktadır. Bunları bu köşeden bir eğitimci gözü ile tek tek ele alarak topluma ses olmaya çalışacağım.

Eğitimde hiçbir bireyin feda edilemeyeceğini tüm eğitimciler ifade ederler. Fakat teoride bunu benimsediğimizi söylesek bile uygulamada gerçek böyle mi? Yukarıdaki fotoğrafı Ağrı'nın bir köyünde çekmiştim. 4-5 yaşlarındaki bir çocuk tezeklerin arasında eline aldığı bir kitabın sayfalarını çeviriyordu. Bu fotoğrafın öyküsünü başka bir yazıda detaylı şekilde sizlerle paylaşacağım. Bu fotoğrafın hikayesinden bizlere eğitim konusunda nice tezler, nice filmler çıkar. Benim bu fotoğraftan çıkardığım sonuç ise her çocuğun her koşulda öğrenmek istediğidir. Eğitimcilere düşen de onların öğrenme ihtiyaçlarına cevap vermek için bir uğraşa girmektir. Toplumun aydınlık yarınlara ulaşmasında temel dinamik eğitim ise bu alanda ciddi bir felsefe kurmanın vakti geldi de geçiyor.

Yorumlar 4
Suat 05 Haziran 2022 09:40

Öğretmenimi tebrik ederim. Bir kez daha gördüm ki memleket emin ellerde.

Muallim 03 Haziran 2022 17:02

Öğretmenlerin sorunlarına da değinin lütfen. Teşekkürler.

Deniz 03 Haziran 2022 08:32

Toplumların gelişmesinde ve ilerlemesinde en önemli basamak olan eğitimi en iyi şekilde ele alacağından eminiz kıymetli hocamızın.

Ömer 02 Haziran 2022 19:28

Meşalemiz olan öğretmenlere saygılar.

Yazarın Diğer Yazıları