VHO'dan mavi dil açıklaması: "Hayvanlarımızı korumanın tek etkili yöntemi aşılamadır"

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül, "Hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Hayvanlarımızı korumanın tek etkili yöntemi aşılamadır." dedi.

VHO'dan mavi dil açıklaması: "Hayvanlarımızı korumanın tek etkili yöntemi aşılamadır"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ödül bölgede küçükbaş hayvanlarda görülen Mavi Dil hastalığı ile alakalı basın açıklaması yaptı.

Ödül yaptığı açıklamada,”Mavi Dil hastalığı, ısırıcı ve kan emici bir tür olan Culicoides sinekleri tarafından büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara bulaştırılan viral bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda ani ve yüksek ateşe sebep olmaktadır. Hastalıktan etkilenen hayvanların dudak ve dillerinde şişlik ile birlikte bu bölgelerde siyanotik (mavi) bir görünüm dikkati çekmektedir. Gebe hayvanlarda yavru atımı sıklıkla rastlanan bir belirtidir. Hasta hayvanlarda ağız ve burunda akıntı, çenede şişlik ve topallık gözlenmektedir. Hastalık İnsanlara bulaşmadığı için zoonoz karakterde bir hastalık değildir. Ancak verim kayıplarına sebep olduğu için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda ekonomik bir öneme sahiptir." dedi.

Hastalığın tedavi sürecine ilişkin bilgilerde veren Ödül, "Hastalığın bilinen bir tedavisi bulunmamaktadır. Hayvanlarımızı korumanın tek etkili yöntemi aşılamadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, hastalık çıkan bölgelerde aşılama programları hazırlanmaktadır. Hastalık yayılımını önlemek amacıyla hayvancılık işletmelerinde düzenli olarak vektörel mücadele yapılmalıdır. Ayrıca bu tür belirtilerin görüldüğü işletmelerde hasta hayvanların sağlıklı olanlardan ayrılması hastalığın sürüde yayılmasını önleme adına önemlidir. Belirti görülen işletme sahiplerinin ivedilikle Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine bilgi vermesi sayesinde hastalıkla mücadelede zaman kazanılması oldukça önem arz etmektedir." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme