Yeni doğan buzağılar için uzmanında uyarılar

Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesi'ndeki veteriner hekimlerce, hasta buzağılara hızlı şekilde müdahale edilerek tedavileri sağlanıyor.

Yeni doğan buzağılar için uzmanında uyarılar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Değirmençay, buzağı ölümleri ve hastalıklarının önüne geçilmesi için yeni doğan hayvanın göbek temizliğinin ve ağız sütünün gecikmeden verilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Burada tedavi edilen hayvanlar, daha sonra çiftçilere teslim ediliyor, bu sayede buzağı ölümleri azaltılarak ekonomiye katkı sunuluyor.

Hayvan hastanesinin başhekim yardımcısı da olan Değirmençay, doğum sonrası buzağılara ağız sütünün geç verilmesi, göbek bakımının yapılmaması, doğumun zor olması ya da emme refleksinin ortadan kalkması gibi nedenlerle en çok 1-7 günlük buzağıların ishal ve solunum problemleriyle hastaneye getirildiğini söyledi.

 "MÜDAHALE EDİLMEDİĞİNDE ÖLÜMLER GÖRÜLÜR"

Genel olarak bakteri ve virüsün eşlik ettiği buzağı ishalleriyle daha çok karşılaştıklarını ifade eden Değirmençay, "Genç hayvanların vücutlarında su miktarı çok fazla olur. İshal ile de çok miktarda sıvı kaybı kanın daha yoğun olmasına, kalbin zorlanarak dokulara daha az oksijen gitmesine sebep olur. Müdahale edilmediğinde ölümler görülür. " dedi.

İshale neden olan etkenlere karşı ineğin antikor üretmesi ve bunun sütle yavruya geçmesi amacıyla gebe hayvanlara aşılarının yaptırılmasını öneren Değirmençay, şöyle konuştu:

"Gebe ineklere doğuma 2 ay kala septisemi aşısı yapılmalı ve 3 hafta sonra aşı tekrarlanmalı. Böylelikle gebe inekte ishal etkenlerine karşı antikor üretilir. Ancak plasenta yapısından dolayı anne karnında iken buzağılar, annenin ürettiği bu antikorları alamıyor, yani steril şekilde doğuyorlar. Dolayısıyla yeni doğan buzağıların ağız sütü alması önemli."

Ahır şartlarında doğan buzağının göbek bakımı yapılmadığında bakterinin direkt vücuda girdiğini aktaran Değirmençay, göbek kordonunun mikroplara karşı etkili solüsyonlarla temizlenmesini istedi.

"EMME REFLEKSİ KESİNLİKLE KONTROL EDİLMELİ"

Yeni doğan buzağıya 2 saat içinde en az 1,5 litre ağız sütü verilmesi gerektiğini anlatan Değirmençay, "Buzağıya günde canlı ağırlığının yüzde 10'u kadar ağız sütü verilmeli. Sabah ve akşam olmak üzere 3 ay boyunca süt verilmeye devam edilmeli. Ağız sütü vermeden önce yetiştiriciler elini buzağının ağzına götürüp 'emme refleksi var mı' diye kontrol etmeli.  Emme refleksi kesinlikle kontrol edilmeli." ifadelerini kullandı.

Buzağısını getiren Yavuz Şengel de doğum sonrası hayvanda solunum problemi görüldüğünü belirterek, "Ne oldu bilemiyoruz. Nefes alıp veremiyor, zorlanıyor. Hayvan Hastanesinde doktorlar ilgileniyor, burada her türlü imkan var. Allah razı olsun, hizmetlerden memnunuz." diye konuştu.

Bakmadan Geçme