Edirne'nin bin yıllık korkusu: Koleda

Edirne Havsa'ya bağlı Naipyusuf köyünde bin yıllık Balkan geleneği olan 'Koleda' kutlandı.

Edirne'nin bin yıllık korkusu: Koleda
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya'nın çeşitli yerleşim yerlerinde halk tarafından değişik isimlerle kışın en soğuk günlerinde düzenlenen korku geceleri, Edirne Havsa’da ‘Koleda’ adıyla kutlanıyor.

Yüzlerini boyayarak çarşaf ve giydikleri kıyafetlerle korkunç görünen kalabalık grup, gelenek gereği camları vurarak köy halkını korkuttu.

Geceye çevre il ve yerleşim bölgelerinden gelenler gece giydikleri kıyafet ve yüzlerine yaptıkları makyajlarla bir araya geldi. Köy meydanına toplanan ve köyün ara sokaklarına dağılan grup camları çalıp evlerindeki vatandaşları korkuttu. Kalabalık daha sonra eğlencenin yapılacağı alana geçti. Koleda gecesi burada düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti.

BALKAN COĞRAFYASININ BİN YILLIK GELENEĞİ

Koleda'nın Balkanlarda kutlanan bin yıllık gelenek olduğunu aktaran Trakya üniversitesi Balkan Araştırmaları Doktora  öğrencisi Meryem Pelin "Balkan coğrafyasının bin yıllık geleneği olan koleda kışın en soğuk gecesinde gerçekleştiriliyor. Bu geleneği bin yıldır sürdürüyoruz." dedi.

“KORKU GELENEĞİNİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Etkinliğe ailesiyle birlikte katılan Köy halkından Naci Onatça "Dedelerimiz zamanından kalan bir gelenek bu. Biz bu bin yıllık geleneğimiz olan Koleda'da korku geleneğini yaşatmaya çalışıyoruz. Bu yıl ilk defa köyümüzde geniş kapsamlı yapmaya muhtarımız ve köy halkı olarak yapmaya karar verdik." dedi.

Köy Muhtarı Serkan Şahin ise "Bu gece bizim çok önemli bir gece. Burada evlerin camlarını çalarak ev halkını korkutacağız. Gelenek gereği önce pişen kabağı yedik, kabak yemeyenleri korkutacağız. Gelecek yıl daha iyi bir şekilde organize olacaktır." diye konuştu.

Kalabalık daha sonra eğlencenin yapılacağı alana geçti. Koleda gecesi burada düzenlenen kabak ikramı ve eğlence ile devam etti.

Bakmadan Geçme