Dünya yaşanmaz hale geliyor, iklim felaketinin boyutu artıyor

Amerikan Meteoroloji Derneğinin (AMS) yayımladığı 2020 İklim Değişikliği raporu korkuttu. 2020'de sera gazı salınımı en yüksek seviyesine ulaştı.

Dünya yaşanmaz hale geliyor, iklim felaketinin boyutu artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

800 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

AMS'nin yayınladığı rapora göre, sera gazlarından biri olan karbondioksit miktarı (CO2)'nın 2020 yılında 800 bin yıldır kaydedilen en yüksek seviyede olduğu ifade edildi. Rapora, 800 bin yıl önce oluşan buzulların incelenmesiyle ulaşıldığı belirtildi.

PANDEMİDE KAPANMA İŞE YARAMADI 

Raporda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik faaliyetlerde yol açtığı kesintinin bile işe yaramadığı ifade edildi. Söz konusu kesintinin ancak yüzde 6, 7 oranında bir düşüş sağladığına da dikkat çekildi. 

ÇEVRE FELAKETLERİ KAPIDA

Öte yandan fosil yakıt tüketiminden kaynaklanan karbon yoğunluğunun 2020'de, 1999-2019 yıllarındaki ortalamasının yüzde 30 üzerinde çıktığına işaret edildi. Raporda, tüm dünyada sıcaklıkların da ortalamanın üzerinde seyretmesinin çevresel değişikliklere yol açtığına da dikkat çekildi. Dünyadaki buzullar 33 yıldır kütle kaybederken dağ ve kutuplardaki don bölgelerinde sıcaklık rekor seviyeye ulaştı.Küresel deniz seviyesinin her on yılda yaklaşık 3 santimetre yükseldiği belirtilen raporda, 2020'nin deniz seviyesinde yükselişin üst üste rekor kırdığı 9'uncu yıl olduğu bildirildi. Atmosfer ve iklim değişiklikleri dünyanın farklı bölgelerinde aşırı yağış ve kuraklığa neden oldu. Tüm dünyada görülen yangın olayları arttı. 

TÜRKİYE'DE SICAKLIKLAR ARTTI

Raporda, Türkiye'den de söz edildi. Ülkede ortalama sıcaklıkların 1,4 santigrat derece üzerinde geçen 2020'nin ülkede kayıtlara geçen en sıcak üçüncü yıl olduğu bilgisi yer aldı. İlkbahar aylarında sıcaklık ülkenin doğusunda mevsim normallerinin 4 santigrat derece üzerine çıkarken, sonbaharda ülke genelinde sıcaklığın normalin 2,5 santigrat derece üzerinde gerçekleştiği bildirildi.

SERA GAZI NEDİR?

Sera gazları, dünyanın yüzeyi, atmosferi ve bulutları tarafından yayılan belirli dalga boylarındaki radyasyonu emen ve yayan, atmosferin hem doğal hem de antropojenik gaz halindeki bileşenleridir. Bu özellikleri nedeniyle, sera etkisine neden olurlar, atmosferdeki sıcaklığı tutarlar, bu da sıcaklık artışını tetikler. 

Bakmadan Geçme