Vanlı elektrik ustası deprem kriz cihazı yaptı

Van Özalp'de elektrik ustası olarak çalışan Nejdet Çakmaklı, atık malzemelerden deprem ikaz cihazı yaptı.

Vanlı elektrik ustası deprem kriz cihazı yaptı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çocukluk yıllarından bu yana tamircilik yapan Nejdet Çakmaklı, depremlerden sonra yaşananlardan etkilendiği için böyle bir cihaz yapmaya karar verdiğini söyledi.

SARSINTI ESNASINDA ALARM ÇALIYOR

Yaptığı cihazda sarsıntı esnasında alarm çaldığını ve ışık yandığını belirten Çakmaklı, "Çocukluk yıllarından beri bu gibi işlerle uğraşıyorum. Tamircilik baba mesleğimiz. Son zamanlarda yaşan depremlerden etkilendim. Van’da depremi yaşamış biri olarak o günden beri böyle bir şey yapmaya çalıştım. Elimde bulunan atık malzemelerden yapmış olduğum deprem ikaz cihazı, en ufak bir sarsıntıda da hemen ikaz verip fener görevi yapan ışığı yanıyor. Bu cihaz ile deprem esnasında uykuda olan kişinin uyanması sağlıyor.” dedi.

KALEM PİLLE ÇALIŞIYOR

Çakmaklı, cihaz hakkında şu bilgileri verdi:

“Cihazı bozuk led ampuller ve kalem pil ile iletken bakır teli kullanarak yaptım. Cihaza yerleştirdiğim ağırlık, sarsıntı esnasında gidip geleceği için bakır tel metale temas edecek ve pillerin devreye girmesini sağlayacak. Ampul duyusundan da hoparlör yapıp sesin daha fazla çıkmasını sağladım. Cihaz evde kapının üstünde veya kenarına yerleştirildiği zaman ufak bir sarsıntı da hemen alarm çalacak. Eğer deprem gece olmuşsa muhtemelen elektrikler kesilecek ve bulunduğumuz ortam karanlık olacak, o zaman da cihazın kapının yanında olduğunu bildiğimiz için ışığa ve sese yönlenmemizi sağlayacak."

Yorumlar 1
AHMET UZUN 28 Şubat 2023 04:49

BRAVO, TEBRİK EDERİM. ELLERİNE SAGLIK. ALLAH YARDIMCIN VE YOLUN AÇIK OLSUN, ALLAH İŞİNİ GÜCÜNÜ RAST GETİRSİN. BİR AN EVVEL PATENTİNİ ALIP SERİ ÜRETİMİNE GEÇMENİ TAVSİYE EDER, ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM. SAYGILAR.

Bakmadan Geçme