Evde bakım hizmetleri her geçen gün önem kazanıyor

Pandemi nedeniyle hastanede yatan hasta sayısındaki artış, hastane personelinin iş yükünü arttırınca evde bakım hizmetine talep arttı.

Evde bakım hizmetleri her geçen gün önem kazanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Evde bakım hizmetleri sayesinde hastaneye gitme ihtiyacı olan hastalar için sağlanan personellerle, hastanın bireysel ihtiyaçları karşılanıyor ve tedavi takibi sağlanıyor. Orta ve ileri yaşdaki bireylerin koronavirüs hastalığı sonrası ciddi problemler yaşadığını söyleyen evde bakım hizmeti firması sahibi İbrahim Bayram, “Bazı ileri yaştaki bireyler, hastalığı atlattıktan sonra hastalığın bıraktığı kanda pıhtılaşma, akciğer yetmezliği gibi ağır yan etkilerle hayatlarına devam etmektedirler. Bu da evde sağlıkçı öncülünü ön plana çıkardı. Bu noktada ev ortamında sağladığımız personel, kişinin tedavi ve bakım ihtiyaçlarını sağlayıp, yaşam kalitesini arttırıyor.” dedi. 

Evde bakımın, bireysel ihtiyaçlarını karşılayamayan, tedavi amaçlı hastaneye gidemeyen, bedensel engelli ve yaşlı bireylere, tedavi, doktor muayenesi, tahlil gibi hizmetlerin ev ortamında sunulması olduğunu belirten Bayram, “Bu hizmet, Sağlık Bakanlığınca evde bakım birimleri tarafından ve özel şirketler aracılığı ile yapılır. Tedavi dışında kalan, kişisel bakım, banyo, alt bakımı, egzersiz, gibi hizmetleri de aile tarafından veya bu işi özel olarak yapan şirketler yapmaktadır.” diye anlattı. 

Sağlık alanında yeterli bilgiye sahip olmayan ailelerin, bu konuda hastaya yeterli desteği sağlayamadığını, bu sebeple hizmetleri doğal olarak özel şirketlerden talep ettiklerini söyleyen Bayram, şunları anlattı: “Mesela yatalak olan bir hastaya gerekli bakim, yeterli pozisyon verilmezse hastada bası yarası oluşur. Bu da ciddi bir sorundur. Bu noktada aileye yönlendirdiğimiz sağlıkçı veya bakıcı gerekli hizmeti sağlayarak hastanın bireysel ihtiyaçlarını sağlayıp, hastanın yaşam kalitesini artırır. Evde bakım hizmeti sunan firmalar olarak, uzman ekipler ile evde bakıcı, evde bakım, hastane refakati, çocuk bakıcısı, evde sonda değişimi, stoma değişimi, engelli raporu, bez raporu, poliklinik muayene takibi gibi bir çok hizmeti sağlıyoruz.” 

Evde sağlık hizmetinin, çok hassasiyet ve ilgi gerektiren bir hizmet olduğunu, bu alanda yeterli olmayan kişilerin kesinlikle bu hizmeti sağlıklı bir şekilde veremeyeceğini belirten Bayram, “Maalesef ki bu alanda yetişmiş personel bulmakta zorlanıyoruz. Kendine güvenenen, yeterli donanıma sahip, evde bakım hizmeti için uygun personel sıkıntısı var. Ülkemizde yaşlı nüfus oranı giderek arttığı için yaşlı bakımı ve evde sağlık hizmetleri ileride önde gelen mesleklerden olacaktır. Bu yüzden gençlerin bu alanları tercih etmesini ve bu alanda kendilerini iyi yetiştirmelerini tavsiye ederim.” dedi.

Bakmadan Geçme