Van Ticaret Odasında sular iyice ısındı

İkinci kez iptal edilen Van Ticaret Odası seçimlerinde, adaylar Takva ile Kandaşoğlu Bülten TV'ye konuştu.

Van Ticaret Odasında sular iyice ısındı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

19 meslek grubunun yer aldığı Van Ticaret Odası seçimleri ikinci kez iptal edildi. Seçimde mavi listede mevcut başkan Necdet Takva, beyaz listede ise Zahir Kandaşoğlu yarıştı.

İlk seçimi 22 Ekim’de yapıldı. Kandaşoğlu’nun kazandığı ilk seçim iptal edilince, bu kez 17 Aralık’ta gerçekleştirilen ikinci seçimi ise Necdet Takva kazandı. Seçimin ardından, beyaz listenin İl Seçim Kuruluna yaptığı şikayet üzerine, bu kez de ikinci kez seçim iptaline gidildi.

ADAYLAR BİRBİRİNİ SAHTE OY KULLANMAKLA SUÇLUYOR

Telefonla ulaştığımız adaylardan her ikisi de, seçimin iptal edilmesinin Van adına olumsuz bir tablo çizdiğini ifade ederken, birbirlerine yönelik; başta sahte oy kullanımı olmak üzere benzer suçlamalarda bulundu.

“HUKUKSUZ VE İKİLİ İLİŞKİLERLE YÜRÜYEN BİR SÜREÇ”

En son seçimi kazanan mavi listenin adayı Necdet Takva, iptal kararını ‘hukuksuzluk’ olarak tanımladı. YSK’ya kanunsuzluk gerekçesiyle itiraz başvurusunda bulunacaklarını belirten Takva, “Burada bir mağduriyet var. Mekanı, seçim koşullarını, orada görevli emniyet personelini Seçim Kurulu kendisi belirlemiş, seçime gitmişiz, 96 katılım var, üyelerden itiraz yok ama karşı taraf itiraz etti diye seçim iptal ediliyor. Bu, hukuksuz ve yasaya aykırı bir süreçtir ve ikili ilişkilerle yürüyen bir süreçtir.” dedi.

“YÜZLERCE SAHTE OY KULLANDILAR”

Mavi listenin sahte oy ve tehditle ilgili iddialarını sorduğumuz Takva, şunları söyledi:

“Onların iddiaları bitmez, onlar sürekli iddia sahibidirler zaten. Olmayan bir şey var mı ona bakılsın. Yüzlerce sahte oy kullanacaksın sonra da seçime itiraz edeceksin. Sadece son seçimde 22 oy iptal edildi. Tüm gruplarda yüzlerce sahte oy var.”

“SAVCILIK MÜRACAATIMIZA 50 GÜNDÜR CEVAP YOK”

Öte yandan Savcılığa 25 Ekim’de müracaat ettiklerini ancak aradan 50 gün geçmiş olmasına rağmen müracaatlarına herhangi bir geri dönüş almadıklarına da dikkat çekti. Takva, “Ne bir hazırlık soruşturması, ne başka bir geri dönüş almadık. Bu da ortada bir hukuksuzluk olduğunu gösteriyor.” dedi.

Haklı olduklarını ve kazanacaklarına inandıklarını dile getiren Takva, Van’daki ticaret erbabının ise huzurunun kaçtığını belirtti. Takva, “İnsanlar bıktılar. Sürekli bağırıp çağıran bir rakibimiz var. Kimseye huzur vermiyor, zaten esnafın da huzuru kalmadı.” ifadelerini kullandı.

“ESNAFA NE SÖYLEYECEĞİMİZİ ŞAŞIRDIK”

Takva’nın rakibi Zahir Kandaşoğlu ise, Van adına çok üzüldüklerini, esnafa karşı da boyunlarını bükük olduğunu söyledi. Kandaşoğlu, “Ne söyleyeceğimi biz de şaşırdık. Hakikaten üzüntü içindeyiz. Hem tüccarımıza hem esnafımıza karşı da mahcubuz. 7 bin yıllık kentte yaşıyoruz, burası bölgenin ticaretinin kalbinin attığı yer ama seçimi bir türlü gerçekleştiremiyoruz.” dedi.

Seçimin gerçekleşememesinin bir nedenini de, TOBB’un uygulamalarına bağlayan Kandaşoğlu, “Uygulamada da bir sürü sıkıntı var. Nace kodları ile ilgili sistemde izin verilmesi; mevcut yönetimin buna bağlı olarak nace kodlarının yerini ve meslek gruplarını değiştirmesi… Bütün bunlar hem bize hem diğerlerine çok sıkıntı yaşattı. Huzursuzluğa neden oldu.” diye konuştu.

“SEÇİMDE ÜYELERİ TEHDİT ETTİLER”

Necdet Takva ve ekibini üyeleri tehdit etmekle suçlayan ve bu nedenle ikinci seçim için İl Seçim Kuruluna itiraz ettiklerini kaydeden Kandaşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sandığın tepesinde kamera var, gelene gidene oy vermezseniz hibeden kredinde faydalanamazsınız diye tehditte bulunuyorlar. Oy kullanan kişiler bize bunu söyleyince biz de Emniyet’e İl Seçim Kuruluna söyledik, onlar da incelemeye aldı.”

“19 MESLEK GRUBUNU ŞAİBE ALTINDA BIRAKTILAR”

Kandaşoğlu ayrıca, kendileriyle ilgili sahte oy iddiasında bulunan Necdet Takva ve ekibinin aslında sahte oy kullandığını da öne sürdü. Kandaşaoğlu, “Adam çıkıyor canlı yayında 500 sahte oy kullanıldığını söylüyor. Böyle bir şey varsa 19 meslek grubu şaibeli demektir. O zaman seçimin tümüyle iptaline gidilmesi ve odaya geçici görevlendirme yapılması lazım.” dedi.

“MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLMİYOR”

Defalarca müracaat etmelerine rağmen denetleme için müfettiş atanmadığını vurgulayan Kandaşoğlu, “TOBB’a 50 kez dilekçe verdik bir tane müfettiş gelmedi. Ticaret Bakanlığına aynı şekilde müracaat ettik, ne müfettiş ne teftiş kurulu geldi. Ortada bir hukuksuzluk varsa kim yapıyorsa cezasını çekmesi lazım. Bu hukuksuzluğu Kandaşoğlu olarak ben yapıyorsam benim de çekmem lazım.” diye konuştu.

“VAN’DA ESNAF GRUPLAŞTI”

Seçim sürecinin esnaf arasında ciddi ayrılıklara neden olduğunun altını çizen Kandaşoğlu, “Van Ticaret Odası seçimlerinden dolayı Van neredeyse bir toplumsal kaosa girdi. Esnaf arasında ciddi bir gerilim oldu. O diyor sen Ali’nin adamısın, bu diyor sen Veli’nin adamısın. Herkes gruplaştı. Yarın öbür gün bu seçimden dolayı bir olay olsa kim hesabını verecek? Ayrıca üyelerin oyları da olmuş sermaye. Söylemek istemiyorum, yakıştırmak istemiyorum ama oylar pahada ağır olmuş.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme