Tunceli '16 tondan' kurtuldu

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmanın önemine dikkat çekerek, Obezite cerrahisi önceliğimiz değildir. Sağlıklı Hayat Merkezimizde bugüne kadar 8 bin 815 kişiye hizmet verilmiş olup, Tunceli 16 tondan fazla ağırlık kaybetmiştir dedi.

Tunceli '16 tondan' kurtuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, 4 Mart Dünya Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmanın önemine dikkat çekerek, "Obezite cerrahisi önceliğimiz değildir. Sağlıklı Hayat Merkezimizde bugüne kadar 8 bin 815 kişiye hizmet verilmiş olup, Tunceli 16 tondan fazla ağırlık kaybetmiştir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’na değinen Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, "Bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğümüz Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi ve Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli diyetisyenlerimiz tarafından merkez ve ilçelerimizde vatandaşlarımıza sağlıklı bir kiloya ulaşılması, bu kiloyu koruması, uygun tedaviyi alması ve obezitenin getirdiği olumsuzlukları tersine çevirmesine yardımcı olacak pratik çözümleri teşvik amacıyla danışmanlık ve poliklinik hizmeti verilmektedir. Hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp-damar hastalıkları, inme, tip 2 diyabet, bazı kanser türleri, kas-eklem hastalıkları ve solunum sistemi hastalıkları gibi pek çok hastalık için riski artırır" diye konuştu.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de obezitenin hızla arttığını ifade eden Dr. Duran, "Dünya obezite atlası 2023 yılı raporuna göre 2035 yılında yetişkinlerin yüzde 50’sinden fazlasının obez olabileceği öngörülmektedir. Aynı atlasın 2022 yılındaki raporuna göre ise çocukluk çağı obezitesinin 2030 yılında yüzde 20’den yüksek olacağı öngörülmektedir. Obezite ile etkin mücadele için ’önlemek’, yani obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların meydana gelmemesi için uğraşmak esastır. Bu kapsamda Tunceli İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Sağlıklı Hayat Merkezimizde kişilere özel diyet listeleri hazırlanmakta olup haftalık takipleri yapılmaktadır. Obezite cerrahisi önceliğimiz değildir. Okullarda her dönem obezite ve sağlıklı beslenme ile ilgili eğitimler verilmektedir. Belirli gün ve haftalarda stantlar kurularak toplum eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Tunceli İl Sağlık Müdürlüğünce obezite ile mücadele için tüm yıl boyunca çalışmalar devam etmektedir" şeklinde konuştu.

8 bin 815 kişi 16 ton kilo verdi

Tunceli İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammed Duran, obezitenin tedavisi ve başvurulacak yerler ile ilde bu konuda yapılan çalışmalara ilişkin şu detayları paylaştı:

"Diyetisyenlerce yapılacak değerlendirme sonucu bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak bir plan yapılması, diyet tedavisini oluşturmaktadır. Fazla kilolu ve obez bireyler, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve diyet tedavisi almak için Tunceli İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Tunceli Sağlıklı Hayat Merkezinde verilen beslenme-obezite danışmanlığı hizmetinden yararlanabilir. Sağlıklı Hayat Merkezimizde bugüne kadar 8 bin 815 kişiye hizmet verilmiş olup, Tunceli ili 16 tondan fazla ağırlık kaybetmiştir. Hizmet verdiğimiz 3 bin 166 danışan obez olup, normal kilosuna kavuşmuştur. Aynı zamanda 3 bin 761 danışan da fazla kilolu olup normal kilosuna kavuşmuştur."

Bakmadan Geçme