Sinan Oğan: 'Seçim güvenliği endişemiz var'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen ATA İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, seçim güvenliği konusunu istişare ettiklerini söyledi.

Sinan Oğan: 'Seçim güvenliği endişemiz var'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Oğan, 'Seçim güvenliği ile ilgili endişelerimizi paylaşmak için kendisini ziyaret ettik. Kendisinin Millet İttifakı ve CHP olarak yaptığı çalışmalardan bahsettiler. Bununla ilgili karşılıklı veri alışverişinde bulunduk ve bu seçimin selameti için karşılıklı diyalog kapılarını açık tutacağımızı ifade ettik.' dedi. 'DEPREM BÖLGESİNİ TERK EDEN 1 MİLYON 626 BİN SEÇMENİN KAYDI YAPILMADI'

Deprem, sığınmacılar ve sandık görevlileriyle ilgili yönetmelikten dolayı seçim güvenliğine dair endişeleri olduğunu kaydeden Oğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Geçmiş dönem verilerine baktığımızda yaklaşık 1 milyon civarında, normal nüfus artışı dışında bir seçmen kitlesi görüyoruz. İkinci olarak yabancı seçmen sayısının fazla olduğunu görüyoruz. Geçen günlerde bir binada yayınlanan seçmen listesinde oldukça fazla sayıda Suriyeli, Iraklı, Pakistanlı, Afganistanlı seçmenlerimiz olduğunu tespit etik. Üçüncü endişe kaynağımız, deprem bölgesini terk eden 2 milyonun üzerindeki seçmenlerin sadece 450 bininin kayıt altına alınması yani oy kullanacak noktaya getirilmesi ama 1 milyon 626 bin seçmenin ise kayıt yaptırmamış olmasıdır. Bu hem demokrasiye hem de seçmen iradesinin sandığa yansıması konusunda hem de seçim güvenliğini sıkıntıya sokacak bir durumdur. Sayın Naci Görür'den bu konuda deprem brifingi aldığımda Sayın Görür'ün de kayıp sayısının daha fazla olduğu yönde ifadeleri vardı. Mühürsüz oy meselesi konusunda da son yayınlanan yönetmelikte yine açıkların olduğunu görüyoruz Deniliyor ki, sandık görevlileri iyi niyetli unutmuşsa mühür basmayı o zaman onlar geçerli sayılacak. Sandık görevlilerinin iyi niyetini nasıl tespit edecek YSK doğrusunu isterseniz merak ediyoruz.' 'SEÇİMDE HAL GRİ NOKTALAR VAR'

ATA İttifakı ve bileşenleri olarak, Türkiye'nin demokratik bir ortamda seçime gitmesi için çaba gösterdiklerinin altını çizen Oğan, 'Bizler vatandaşın aklında herhangi bir soru işaretinin olmadığı bir seçime gitmek istiyoruz. ATA İttifakı ve onu oluşturan siyasi partilerle birlikte, çeşitli STK'larla çalışmalar yapıyoruz. Ancak daha önce seçime gidilmediği için sadece 4 siyasi parti sandık başı görevlisi tayin edecek. Bizim öngörülerimiz, ülkemizin bu en önemli seçiminde hal karanlık noktaların, gri alanların olduğu yönündedir.' diye konuştu.

'MEDYA AMBARGOSU UYGULANIYOR'

Öte yandan Oğan, medyanın kendilerine dönük ambargo uyguladığın da savundu. Basın mensuplarına objektif davranmaları çağrısında bulunan Oğan, 'Bize dönük medya ambargosu var ve bunun kaldırılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde RTÜK önünce çağrı yaptık. Anayasal olarak bize de mikrofon uzatılmalı ama bu sağlanmıyor. Biz parmak boyasını da teklif ettik ama o da kabul görmedi. Biz şunu da teklif ediyoruz, o zaman hepimizi 4 cumhurbaşkanı olarak medya önünde konuşalım. Vatandaşın kalbi, gönlü terazidir, onlar karar versin.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme