Yeni moda hastalık: Siberkondri

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte kişilerde siberkondri başladığını belirten uzmanlar uyardı.

Yeni moda hastalık: Siberkondri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte hayatımıza giren siberkondri, vücudunda hastalık olduğunu düşünen kişilerin internette rahatsızlığını aratarak kendine teşhis koyması hastalığı olarak tanımlanıyor. Siberkondri'nin tehlikesi hakkında uyarılarda bulunan Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, "Kişi tavsiyeyle ilaç alıyor, doktor yerine internetten kendine teşhis koyuyor." dedi. Ünal bunun yanı sıra ''İnternet kullanımının iyice artmasıyla birlikte ortaya çıkan çeşitli psikolojik hastalıklardan sadece birisi olan siberkondride, vücudunun çeşitli yerlerinde yara, ağrı veya problem gören kişiler uzman hekimlere danışmak yerine hastalıklarını internetten arayarak kendilerine teşhis koyuyor." Öyle ki bazı kişilerin internetten kendisine hastalık teşhisi koyarak ilaç almaya kalktığını belirten Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Doktora gitmeyi ihmal ederek tavsiye ile ilaç alınıyor.” diye konuştu.

“KİŞİ BELİRTİLERİ GOOGLE’A YAZARAK ARIYOR, ARADIKÇA KAYGISI ARTIYOR”

Siberkondri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Özellikle Google Platformu’nda arama hastalığı dediğimiz bir hastalık tipi yaygınlaştı. Kişi kendinde bulduğu belirtileri Google’a yazarak arama yapıyor ve aradıkça kaygısı artıyor. Siberkondri dediğimiz bir rahatsızlık bu. Bu yine dijital sağlık okuryazarlığı becerileriyle giderilebilecek bir şey. Çünkü yine bilinçli kullanımı gerektiriyor ama bu sefer çok ciddi bir alan olan sağlık alanındaki doğru bilgiyi aramaktan bahsediyoruz ve bu da yine pandemi döneminde bize bu becerilerin önemini tekrar gündeme getirdi.” diye konuştu.

“KİŞİ TAVSİYEYLE İLAÇ ALIYOR, DOKTOR YERİNE İNTERNETTEN KENDİNE TEŞHİS KOYUYOR”

Bazı kişilerin bu duruma kendini fazla kaptırarak tavsiye ile ilaç aldığını da belirten Ünal, “Yanlış sağlık aramasının aslında pek çok önemli sonuçları olacaktır. Yani kişi kendinde birtakım rahatsızlıklar var mı diye ciddi bir şekilde kaygı sorununu ortaya çıkartır. Doktora gitmeyi ihmal edilebilir. Kişi örneğin tavsiyeyle ilaç alıyor. Doktor yerine internetten kendine teşhis koyuyor. Ve aradıkça bu durum daha da yoğunlaşıyor. Bu çok tehlikeli ve bu yine dijital sağlık okuryazarlığı becerileriyle bireysel olarak halledilebilecek bir sorun. Bu yüzden okul müfredatlarında, küçük yaştan itibaren böyle bir dersin yerleştirilmesi de şu an aslında gündeme alınabilir ve bu çok önemli. Küçük yaştan bu konu hakkında becerilerinin öğrenilmesi gerekiyor. Okul kapsamına alınırsa özellikle teknolojiyle doğan Z kuşağı dediğimiz çocuklarda da bu beceriler daha küçük yaşta elde edilebilir.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme