Ağrı kesiciler migreni iyileştirmiyor

Prof. Dr. Necdet Karlı, migren hastalarının sıkça kullandığı ağrı kesicilerin, migren tedavisini zorlaştırdığı ve ağrıları kronik hale getirdiğini söyledi.

Ağrı kesiciler migreni iyileştirmiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Necdet Karlı, ağrı kesicilerin migren ağrılarını geçirmek bir yana, aksine kronikleştirdiğini ifade etti.

Migrene karşı koruyucu ve engelleyici tedaviyi öneren Karlı, şunları söyledi:

"Hastalar bize geldiğinde sıklıkla, kronik migrene eşlik eden aşırı ağrı kesici kullanımı oluyor. Ayda en az 10 gün ve daha fazla ağrı kesici kullanımı görüyoruz. Bunun şöyle bir etkisi var; baş ağrısını kötüleştiriyor, aynı zamanda migrenin tedavini zorlaştırıyor ve normal migrenin kronikleşmesini de kolaylaştırıyor. Ayrıca hastada bazı mide, bağırsak ve yemek borusu problemlerine de yol açabiliyor. Bu yüzden kronik migrene eşlik eden bir aşırı ağrı kesici kullanımı varsa öncelikle bunu bırakmamız gerekiyor. Ağrı kesici en fazla haftada bir ya da iki kere kullanılabilecek, ağrıyı o anda geçirebilecek bir yöntem. Halbuki biz migren ve kronik migrende ağrının gelmesini engelleyici, koruyucu tedaviyi tercih ediyoruz. Bu nedenle koruyucu tedaviyi hastalarımıza veriyoruz, ağrı ataklarının gelmesini engelliyoruz, arada da bir ağrısı olursa ağrı kesici kullanmasını tavsiye ediyoruz." 

KORUYUCU TEDAVİ EN SAĞLIKLISI

Prof. Dr. Necdet Karlı, migrenin kendi doktoru olması gerektiğini belirtirken ağrı ataklarını tetikleyen şeyleri açıkladı: ‘’Açlık, uykusuzluk, stres, sıkıntı, lodos ama şimdi yeni nesilde çok fazla parlak ışığa, ekrana maruz kalmak da migreni tetikleyen ajanlardan, etkenlerden biri. Eğer hastamız bu tetik faktörleri kendisi tespit ettiyse mutlaka bunlardan uzak durmalı. Hasta 3-4 saatte bir yemeğini yemeli, öğün atlamamalı, uykusuz kalmamalı, ekrana bakıyorsa da her 1,5 saatte bir yarım saat kadar ara vermeli ki migren atakları tetiklenmemeli. Bunun dışında, ağrı kesici kullanmamalı ve koruyucu tedavilere başvurmalısınız.’’

Bakmadan Geçme