Kars İl Sağlık Müdürlüğü şiddet gören hemşireye sahip çıktı

Kars İl Sağlık Müdürlüğü, Harakani Devlet Hastanesi'nde önceki gün bir hasta yakını tarafından darp edilen hemşire Enes Safa Yurduöz'e sahip çıktı.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü şiddet gören hemşireye sahip çıktı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Önceki gün meydana gelen olayda 22 yaşındaki Çocuk Servisi hemşiresi Enes Safa Yurduöz, bir hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldı. Hasta yakını B.V.’nin, kafa atarak yüz bölgesine zarar verdiği Yurduöz, olay anını şöyle anlattı:

“Bugüne kadar sağlıkta şiddete hep dışardan tanık oldum, üzüldüm, yeri geldi sözel istismara maruz kaldım. Ama 28.11.2021 tarihinde bir maganda tarafından darp edilerek ben de şiddete maruz kaldım. 24 saatlik nöbetimin son saatlerinde, teslim saatime 15 dakika kalmışken yatışı yapılan bir hastaya, nazal irrigasyon ismi verilen işlemi yaptığım için darp edildim. Odaya girdiğimde aileye yapacağım işlemi açıkladım. Ancak işleme başladığım anda ne olduğunu anlamadığım bir şekilde çocuğun babası B. V tarafından kafa atıldı, geri çekilmeye çalışmama rağmen beni bırakmamakta direterek şiddetine devam etti. Ardından odadan çıkarak ekip arkadaşlarıma beyaz kod vermesini söyledim. Hekimlerimiz, süpervizör, idari hekim, nöbet arkadaşlarım, güvenlik müdahale etmesine rağmen aile birkaç kişiyi daha getirerek haklı olduklarını savunmaya devam ettiler.”

“SÖZLÜ ŞİDDETE ZATEN MARUZ KALIYORUZ AMA BUNU TOLERE EDEMİYORUZ”

Sağlık çalışanları olarak sözlü şiddete zaten sürekli maruz kaldıklarını söyleyen Yurduöz, fiziksel şiddete tahammül edemediklerini söyledi. Yurduöz, “22 yaşında mesleğimin başında, idealist bir hemşireyim. Ailemden uzakta, insanlar için uğraşıyorum. Gördüğüm bu muamele benim için bir travma etkisi yarattı ve ben artık bu mesleğe nasıl devam edebileceğimi bile bilmiyorum. Her nöbet ölüm korkusu yaşamaktan, tehdit edilmekten yoruldum. Artık sağlıkçıların canı yanmasın, caydırıcı yaptırımlar uygulansın. Sözel olarak her gün tacize uğruyoruz ama bu şekilde ilk kez çocuk servisinde çalıştığımız için aileler ajite oluyor bize karşı beceriksizsiniz bu işi bilmediğimize dair çok fazla sözlü şiddete maruz kalıyoruz ama fiziksel şiddeti tolere edemiyoruz.” diye konuştu.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Kars İl Sağlık Müdürlüğü de, sağlık çalışanının arkasında durduklarına dair yazılı açıklama yaptı. İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık çalışanlarının insan yaşamındaki önemi asla azımsanamaz. Özellikle Kovid 19 salgını ile mücadelemizde gerek serviste yatan hastalara tıbbi psikolojik destekte, gerekse sahada filyasyonda görevli olarak evlere kadar yapılan ziyarette sağlıkçıların hayatımızdaki önemini kat kat anlamış olduk. Tek amaçları hastalara en zor ve çaresiz anlarında şefkatle, merhametle yaklaşıp ağrılarını dindirmek olan sağlık çalışanlarına yapılan her türlü şiddet yasalar çerçevesinde ceza almalı ve toplum tarafından kınanmalıdır. Sağlık çalışanımıza yönelik uygulanan şiddet ile ilgili beyaz kod oluşturulmuş emniyete bildirilmiştir. Adli sürecin takipçisi olacağız. Şiddete maruz kalan tüm sağlık çalışanlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sağlıkta şiddeti kınıyoruz.”

Bakmadan Geçme