Iğdır'ın kayısı çiçekleri kovan kolonilerini güçlendiriyor

Yaylaya çıkmaya hazırlanan Doğu Anadolu'daki arıcılar, kovan kolonisini Iğdır'ın çiçeklenen kayısı bahçelerinde güçlendiriyor.

Iğdır'ın kayısı çiçekleri kovan kolonilerini güçlendiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 Iğdır'ın yaylaları, arıcıların da yoğunlukla tercih ettiği Doğu Anadolu'daki yerler arasında bulunuyor. Yıllık yaklaşık 40 bin ton kayısı üretiminin gerçekleştiği bahçelerdeki çiçeklençiş kayısı ağaçlarının arasına arılarını bırakan arıcılar, yaylalara çıkmadan önce burada kovanlarının bakımını yapıyor.

Burada kolonilerini geliştirmeleri sağlanan arılar, daha sonra havaların ısınmasıyla Iğdır, Kars, Ağrı ve Ardahan'ın yüksek kesimli bölgelerine taşınıyor.

Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Akdeniz,  bu yıl mart sonlarına doğru kışın uzun geçmesinden dolayı arı bakımına geç başlandığını söyledi.

"ARICILAR BU DÖNEMDE HEP IĞDIR!A GELİYOR"

Hava sıcaklığının 15 derecenin üstünde olduğu dönemlerde arıcıların bahar faaliyetlerine geçtiğini ifade eden Akdeniz, "Bu dönemde kraliçe arı yumurtlamaya başlıyor. Yumurtalardan çıkan larvaların beslenebilmesi için polen ve nektar gerekiyor. Bu manada Iğdır'da kayısı popülasyonu, plantasyonu yoğun olduğu için civar illerdeki arıcılar bu dönemde hep Iğdır'a geliyor." dedi.

Arıların bahar döneminde kolonilerini geliştirdiğini, kışın uzun sürmesinden dolayı bu dönemin geciktiğini anlatan Akdeniz, şöyle konuştu:

"BU MEVSİMDE ARI KOLONİSİNİN GELİŞMESİ GEREKİYOR"

"Kayısı daha yeni çiçek açtı, bu nedenle yoğun bir arı bakımına başlandı. Bu mevsimde arı kolonisinin gelişmesi gerekiyor. Haziranın 15'i ve sonlarına doğru yaylalarda nektar akımı geliyor. Bu dönem de arının en yoğun bal ürettiği dönemdir. Buraya gelen arıcılar bu dönemde yaylalara arılarını götürüyor. Tabii yaylaya giden arıdan verim alabilmek için kovanın kolonisinin güçlü olması gerekiyor. Bu da arının bahar bakımının önemini ortaya çıkarıyor."

Kars'tan Iğdır'a gelen ve Tuzluca ilçesindeki kayısı bahçelerde kovan bakımlarını yapan arıcılardan Hasan Doğan, mart ve nisan aylarında arı kovanlarını bu bahçelere taşıdıklarını anlattı.

Kayısı çiçeklerinin polen ve nektar oranının çok yüksek olduğuna işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"KAYISI ÇİÇEĞİ ARI İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR"

"Arı bunu gördüğü zaman erken yumurtaya geçiyor. Bal sezonuna kadar kendisini tamamen toparlıyor. Bundan dolayı kayısı çiçeği arı için çok önemlidir. Bunun yanında arı da kayısı için önemlidir çünkü bu meyvenin tozlaşmasını sağlıyor. Bu nedenle ağaçlardaki meyve verimi daha fazla oluyor. Biz de bu mevsimde kıştan yeni çıkan arımızın kayısıların çiçek açmasıyla bakımına başlıyoruz."

Bu yıl bahar bakımlarının neredeyse 1 ay kadar daha geç başladığına dikkati çeken Doğan, "Bu mevsimde ana arısı olan veya olmayan kovanları tespit ediyoruz. Zayıf kovanlara yavru takviyesi yapıyoruz veya iki kovanı birleştiriyoruz, bu şeklide güçlendiriyoruz. Ana arısı olmayan kovanlara ana veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme