İçişleri Bakanı Soylu, CHP'nin 'o iddiaları'nı yanıtladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanlığına, CHP'li belediyeleri soruşturmak için özel birim kurulduğuna dair iddiaları sayıları ile yalanladı.

İçişleri Bakanı Soylu, CHP'nin 'o iddiaları'nı yanıtladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bakan Soylu, Twitter hesabından, "Devleti itibarsızlaştırmak, Denetimi etkisiz kılmak, Böylece yapanın yanına kar kalmasını sağlamak... Yalanlarla yanlışı örtmeye müsaade edilemez. 'CHP'li Belediyeleri soruşturmak için İçişleri Bakanlığı'nda özel birim kuruldu.' yalanı" notu ile videolu paylaşım yaptı.

Bakan Soylu, videoda, AK Parti, CHP, MHP; İYİ Parti ve HDP'li belediyelerle ilgili sorumturma ve araştırma ön izin rakamlarını paylaştı. Bakan Soylu, söz konusu videosunda şu ifadelere yer verdi: 

"RESMÎ VERİLERDE AYRIMCILIK SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

"İçişleri Bakanlığında rasgele kanunsuz, mevzuatsız bir birim kurulamaz. Hiçbir devlet memuruna da, kanunsuz, gelişigüzel ceza verilemez. İddianın sahibi bilmez ama bu ülkede, 'İdare Hukuku' adında bir disiplin vardır. Buna ait mahkemeler ve hukuk vardır. Vatandaşlarımız, bu tip kurumlarda belediyelerde ya da yerel yönetimlerde gördüğü birtakım kanun dışılıkları hem valiliklere, hem kaymakamlıklara, hem İçişleri Bakanlığına, örneğin CİMER'e, her türlü nooktaya, Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet edebilirler. İçişleri Bakanlığı önce araştırma ve ön incelem yapar.  Sonrasında soruşturma izni verilir. Peki iddia edildiği gibi, CHP'ye ya da başka bir partiye özel bir ayrımcılık var mıdır? Bunu en iyi anlatacak olan herhalde verilen soruşturma izinlerinin ve araştırma ön izin onaylarının sayısıdır. 31 Mart 2019 tarihinden 8 Ağustos'a kadar araştırma ve inceleme onay sayıları toplam 2428 araştırma ve inceleme içinde yüzde 34'ü AK Partili belediyelere, yüzde 41'i CHP'li belediyelere, yüzde 10'u MHP'li belediyelere, yüzde 5.9'u da HDP'li belediyelere aittir. Verilen araştırma ve ön inceleme izinlerinin sayısı ve dağılımı ise toplam 583 onay; yüzde 33,3 AK Parti, yüzde 35'i CHP, yüzde 11'i MHP, yüzde 14'ü HDP şeklinde bir dağılım söz konusudur. Soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararlardaki dağılım ise; yüzde 36,7 AK Parti, yüzde 43,4 CHP, yüzde 9,15 MHP, yüzde 3,4 İYİ Parti, yüzde 3,9 HDP şeklinde bir dağılım söz konusudur. Resmî verilerden de görüldüğü gibi kimseye bir ayrımcılık söz konusu değildir. Vatandaş şikayet etmiş, müracaatını ortaya koymuş, devlet de gereğini hiç kimseye ayrımcılık yapmadan gereğini ortaya koymuş."

"BİZ AYRIMCILIK YAPTIYSAK BELEDİYE BAŞKANLARI NEDEN CHP'DEN İSTİFA ETTİRİLDİ?"

"Madem biz ayrımcılık yaptık; Bilecik Belediye Başkanını soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırmamızın hemen peşinden neden CHP'den ihraç edildi? Keza, Çanakkale Çan Belediye Başkanı hakkında soruşturma onayı verdik. Yapılan incelemeler sonucunda Cumhuriyet Başsavcısı soruşturma kararı aldı. Peki, re'sen mi soruşturma kararı alındı; hayır. Bizzat, belediye başkanının teyzesinin oğlunun şikayeti vardır. Bir başka örneği Balıkesir Gömeç Belediye Başkan Yardımcısı, bir diğeri İzmir Konak Belediyesi yapılan soruşturmada bir memur rüşvet alırken suç üstünde yakalandı. Yine, İzmir Menderes Belediye Başkanı, Yalova'da başkan ve başkan yardımcısı, haklarında Cumhuriyet Başsavcılıklarında devam eden ciddi delillere dayanan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları nedeniyle bakanlığımızca görevden uzaklaştırılmışlardır. Madem biz taraflı davrandık, hakkında yolsuzluk soruşturması yürüyen CHP'li Menemen Belediye Başkanı neden CHP Disiplin Kuruluna sevk ettiniz? Neden bunun üzerine kendisini partiden istifa ettirdiniz? Urla Belediye Başkanı FETÖ iltisakı nedeniyle görevden uzaklaştırıldı. CHP Adana Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı ve CHP'li Belediye Meclis Üyesi, PKK'nın söz Çukurova Bölge Sorumlusu ile görüşüyorlar. Belediyenin ek hizmet binasında PKK propagandası amaçlı toplantı yapan bir derneğe tahsis etmişler, tespitlerimizi araştırmasa mıydık, müdahale etmese miydik, göz mu yumsaydık?"

"Kamunun bunları bilmeye ihtiyacı var. Devleti itibarsız hale getirmek, yaptığımız iş ve işleyişleri itibarsız hale getirmek elbette ki kimsenin hakkı değildir. Yaptığımız iş ve işlemler yargıya açık işlemlerdir. Bu devletin hiçbir kanunsuz işi olmaz. Devlet olmanın da, demokrasinin de, hukukun da temeli budur. Bu itibarla paylaştığımız bu gerçekler ışığında iftira sahiplerini özür dilemeye, dürüstlüğe, samimiyete ve devleti itibarsız hale getirmek için iftira atmamaya ve devlete saygı duymaya davet ediyorum."

Bakmadan Geçme