Türkiye resmen uçtu!

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası bugün İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir, Düzce ve Tekirdağ başta olmak üzere pek çok ilde şiddetli fırtına etkili oldu.

Türkiye resmen uçtu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nerdeyse tüm ülkeyi yıkıp geçen fırtına ve lodos hava olayları iller bazında şu şekilde gerçekleşti:

İSTANBUL

Rüzgarın hızı İstanbul'da 130 kilometreye çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle yaşanan kazalarda, 4 kişinin hayatını kaybettiğini 38 kişinin ise yaralandığını açıkladı.

Bakan Koca Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "MARMARA BÖLGESİNDE YAŞANAN LODOS FIRTINASINDA; İstanbul, Bursa ve Bolu’da maddi hasar ve yaralanma meydana gelmiş, İstanbul Esenyurt, Arnavutköy, Avcılar ve Başakşehir ilçeleri yoğunlukta olmakla bazı ilçelerimizde afet olayları yaşanmıştır. Saat 17.30 itibarı ile afette son durum: Olayda 38 kişi yaralanmış, 4 kişi ise hayatını kaybetmiştir. Yaralılar, olay yerine görevlendirilen 112 ambulanslarımız ile hastaneye nakledilmiştir. Olay olan illerde 24 adet 112 Ambulansı, 3 adet UMKE Timi ile 87 sağlık personeli görev başındadır. Bölge halkına ve bütün ülkemize başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

AFAD ise,  "Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını önemle rica ederiz." uyarısında bulundu. Diğer  yandan yarın akşam 18:00'a kadar kuvvetli rüzgarın etkili olacağını belirten İstanbul Valiliği, vatandaşın olumsuz hava koşuluna karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, " Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü'nden saat 19.00'da alınan verilere göre; İlimizdeki kuvvetli rüzgâr ve fırtına, bu gece yarısına kadar 70-110 km/sa hızla devam edecektir. Gece yarısından sabahın erken saatlerine kadar rüzgâr 50-60 km/sa hıza düşecektir. Sabahın ilk saatlerinden itibaren hızını arttıracak rüzgârın, saat 18.00'e kadar 70-90 km/sa hıza ulaşacağı tahmin edilmektedir. Kuvvetli rüzgâr ve fırtınanın oluşturabileceği sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç-direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ile ulaşımdaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekmektedir." ifadelerine yer verildi

EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 30 Kasım salı günü (yarın) eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

Vali Yerlikaya, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul’da hayatı olumsuz etkilemeye devam eden lodos nedeniyle; Eğitim kurumlarımızda yüz yüze eğitime 30 Kasım Salı günü bir gün süreyle ara verilmiştir. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personel izinli sayılacaktır."

İZMİR

DENİZ TAŞTI, VAPUR SEFERLERİ DURDU

İzmir'de hızı saatte 110 kilometreye kadar ulaşan fırtına nedeniyle Karşıyaka ilçesi sahilinde deniz taştı. Çift yönlü bölünmüş yolun bir bölümü tamamen suyla kaplanınca, sürücüler zor anlar yaşadı. Vapur seferleri de geçici olarak durduruldu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada İzmir için ‘turuncu kod’lu uyarı verildiği belirtilerek, “Rüzgarın, güney ve güneybatı (lodos) yönlerden, kuvvetli ve tam fırtına (70-110 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olunması gerekmektedir.” denildi.

BURSA

Bursa'da 3 gündür etkili olan ve hızı saatte 75 kilometreye kadar ulaşan rüzgar, hayatı olumsuz etkiledi. Kentin birçok noktasında ağaçlar devrildi, çatılar uçtu. Uçaklar iniş yapamadı ve metro seferleri iptal edildi.

EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

Aynı zamanda Bursa'da da şiddetli lodos nedeniyle eğitim öğretime bir gün ara verildiği açıklandı. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personel de izinli sayılacak.

ESKİŞEHİR

Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü, kentte gün boyu kuvvetli rüzgârın hızının 50 ila 80 kilometreye ulaşmasının, tam fırtınanın da yer yer 70 ila 110 kilometre esmesinin beklendiğini duyurdu. Kenti olumsuz etkileyen fırtınanın etkisiyle birçok mahallede evlerin çatıları uçtu, apartmanların camları kırıldı. Vatandaş ise yolda yürümekte dahi güçlük çekti.

TEKİRDAĞ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı fırtına ve yağış uyarısının ardından Tekirdağ'da sabah saatlerinde etkili olan fırtına, deniz ulaşımını olumsuz etkiledi. Tekirdağ'dan Karabiga, Avşa ve Marmara Adası feribot seferleri iptal edildi. Marmara Denizi'ndeki adalara yapılacak feribot seferlerinin fırtınanın etkisini kaybetmesinin ardından başlanacağı belirtildi. Uluslararası taşımacılık yapan 10 tanker ve şilep de Tekirdağ açıklarında demirledi.

Dalgaların kıyılara vurduğu Tekirdağ, Şarköy, Hoşköy, Kumbağ ve Barbaros balıkçı barınaklarındaki balıkçılar fırtına nedeniyle denize açılamadı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünce  şiddetli rüzgarın etkili olması beklenen Düzce ve  17 il için turuncu uyarı yapıldı. Uyarı sonrasında 17 ilin içerisinde yer alan  Düzce'de sabah saatlerinden itibaren lodos etkisini göstermeye başladı.  Vatandaşa  yürümekte güçlük çektiren lodos, yer yer yaşamı olumsuz etkiledi. Şehir merkezi ve ilçelerde etkisini gösteren n lodos ile birlikte ağaçlarda ki yapraklar caddelere savruldu. Düzce'nin bazı bölgelerinde şiddetli rüzgar sonucu çatılar uçarak ağaçlar devrildiği haberleri geldi.

Bakmadan Geçme