Sosyal medya yasasındaki tartışmalı madde kabul edildi

'Sosyal medya yasası' teklifinin bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, 'Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçunu düzenleyen 29'uncu maddesi, TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Sosyal medya yasasındaki tartışmalı madde kabul edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti  ve MHP’nin hazırladığı ve ‘dezenformasyonla mücadele yasası’ adı verilen gazetecilik meslek örgütlerinin ‘sansür yasası’ olarak adlandırdığı kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediliyor.

Geçen haftaki görüşmelerde 15 madde kabul edildi. Dün geceki görüşmelerdeyse 13 madde daha kabul edildi. Kanun teklifinin ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını içeren en kritik 29’uncu maddesine gelindiğindeyse muhalefet vekillerinin alkışlı ve sloganlı protesto eylemi sonrası oturum bugüne ertelendi. Maddenin kabul edilmesiyle Türkiye’de artık halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma adıyla yeni bir suç tanımlanmış oldu. Kanundaki ifadeyle ‘sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığıyla ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişi’ bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

‘Fail’in, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya ‘bir örgütün faaliyeti çerçevesinde’ işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak.

Bakmadan Geçme