Schengen vizesinde dijital başvuru dönemi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerine seyahat için almak gereken Schengen vizesi başvuruları, internet üzerinden yapılabilecek.

Schengen vizesinde dijital başvuru dönemi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa Komisyonu tarafından, koronavirüs salgını sonrası gündeme getirilen yeni uygulama Schengen vizesine başvuruları kolaylaştırmak, vizeyi hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı korumak amaçlanıyor.

Komisyon tarafından hazırlanan 'dijital vize' önerisi Avrupa Parlementosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi'nde kabul edildi.

AP ve AB Konseyi tarafından tartışılacak olan yeni düzenlemenin 2026 yılında başlayacağı tahmin ediliyor

Avrupa Komisyonu, beş yıllık geçiş döneminin ardından 2031 yılından itibaren Schengen uygulamasına dahil olan tüm üye ülkelerinin, dijital vize başvurusunu kullanmasını hedefliyor.

İşte Türkiye’den her yıl yaklaşık bir milyon kişinin başvurduğu Schengen vizesinin dijitalleşmesine ilişkin ayrıntılar:

DİJİTAL VİZE UYGULAMASI NEDEN GÜNDEME GELDİ?

Kovid 19 salgını sırasında vize başvurularını askıya alması üzerine üye devletler, vize işlemlerinin dijitalleştirilmesini hızlandırması için Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundu.

Komisyon, Schengen Bölgesi'ne seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik vize politikasını 'daha modern, müşteri dostu ve güvenli bir araç haline getirmek için' dijital başvuru önerisini hazırladı.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

AB Konseyi ve AP arasındaki müzakerelerin sonucuna göre, AB Seyahat Bilgileri ve Seyahat Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) üzerinden dijital başvuru platformun geliştirilmesine 2024'te başlanacak. Başvurular 2026'da faaliyete geçebilir. Beş yıllık geçiş döneminin ardından tüm üye ülkelerin 2031'de dijital başvuru sistemini kullanabilecek.

VİZE ALMAK KOLAYLAŞACAK MI?

Yeni düzenleme ile vize başvurusu daha kolay yapılabilecek. Başvuru sahipleri, konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmek zorunda kalmayacak.

Ancak başvuru için gerekli belge ve değerlendirme koşullarında bir değişiklik olmayacak. Gerekli koşullara sahip olmayan kişilerin başvurusu reddedilecek.

DİJİTAL VİZE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

AB vizesine ihtiyaç duyan kişiler önce sistem üzerinde güvenli bir hesap oluşturacak. Bu hesap üzerinden başvuru formu doldurup kendilerinden istenen gerekli belgeleri yükleyecek, daha sonra ise vize ücretini internet üzerinden ödeyerek başvurularını tamamlayacaklar.

Bakmadan Geçme