Aksakallılar kimdir?

'Aksakallılar' etiketinin sosyal medyada trend topic olmasının ardından kullanıcılar 'Aksakallılar Konseyi' araştırmaya başladı. Peki Aksakallılar Konseyi'nde kimler var?

Aksakallılar kimdir?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜRK KONSEYİ NEDİR?

Sovyetler Birliği’nin 1991 yılında dağılmasının ardından bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetleri ile birlikte gündeme gelen bağımsız iş birliği arayışları Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) çerçevesinde inşa edildi.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlıklarını kazanmaları ile birlikte 1992 yılında başlayan ve Türk Konseyi Sekretaryası’nın kurulduğu 2010 yılına kadar devam eden süreçte, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan Devlet Başkanları arasında ‘Zirveler Süreci’ olarak isimlendirilen 10 zirve toplantısı gerçekleştirildi. 1990’ların başında büyük bir heyecanla başlayan zirvelerde, gümrük, serbest ticaret, ortak bir banka kurulması, telekomünikasyon, ulaşım, doğal kaynaklar gibi pek çok konuda iş birliği için görüşmeler gerçekleştirildi.

Ekim 2009’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Nahçivan’da gerçekleştirilen zirvede daha somut adımlar atıldı. Zirve sırasında Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi (Türk Konseyi/Keneşi) kurulmasına dair 'Nahçivan Anlaşması' Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan tarafından imzalandı. Ulusal parlamentolarda onaylanan anlaşma, 17 Kasım 2010’da resmi olarak yürürlüğe girdi.

AKSAKALLILAR KONSEYİ NE ZAMAN KURULDU?

2001 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda dönemin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in zirveler süreci çerçevesinde Aksakallılar Konseyi ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenterler Asamblesi kurulmasını önerdi. 2010 yılında İstanbul’da düzenlenen yeni bir zirve toplantısında Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi, Aksakallar Heyeti ve Sekreterya gibi bölümleri barındıran Türk Dili Konuşan Ülkeler İş birliği Konseyi resmi olarak hayata geçirildi. Konseyin İstanbul’daki daimi Sekretaryası’na ilk Genel Sekreter olarak oldukça tecrübeli bir Büyükelçi olan Halil Akıncı atandı.
 

Bakmadan Geçme