Gülbahar Barajı'ndaki yüzde 100'e ulaştı

Bingöl'de geçen yıl kuraklıktan etkilenen Gülbahar Barajı'ndaki doluluk oranı , etkili olan kar ve yağmurla birlikte yüzde 100'e ulaştı.

Gülbahar Barajı'ndaki  yüzde 100'e ulaştı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkeze bağlı Ağaçeli köyü sınırlarında yer alan  ve bölgede 1666 hektar arazinin sulamasında kullanılan Gülbahar Barajı'nın su seviyesinde, geçen yıl yağışların azalması ve kuraklık nedeniyle düşüş yaşandı. Barajda geçen yıl haziran ayında yüzde 60 olarak ölçülen doluluk, ekim ayında yüzde 40'a geriledi. Bu yıl bölgeye beklenenin üzerinde yağış düşmesi, barajda su seviyesini artırdı.

Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, barajda kar ve yağmur suları ile artan su seviyesi yüzde 100'e ulaştı.

Barajdaki su miktarında bir yıllık sürede yaşanan bu değişim,  dronla görüntülendi. Görüntülerde, geçen yıl suyun çekilmesiyle ortaya çıkan bazı yıkılmış eski yapıların bu sene sular altında kalması yer alıyor. Ağaçeli köyü muhtarı Nurettin Kırkız,  köylerinde geçen yıl kuraklıktan dolayı çok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Geçen yıl barajda su seviyesinin çok düştüğünü, hayvanlarını sulamakta zorlandığını ifade eden Kırkız, bu sene kar ve yağmur sularıyla barajda su seviyesinin en üst seviyeye çıktığını belirtti.

“GEÇEN SENE EVLERDE 6 SAAT ANCAK SU AKIYORDU”

Bunun önemli bir gelişme olduğunu anlatan Kırkız, "Kuraklık çok sıkıntıydı. Geçen sene evlerde 6 saat ancak su akıyordu. Bu sene Allah'a şükür tarımda da içme suyunda da su bol." dedi.

"BİNGÖL OVASI'NIN CAN DAMARI GÜLBAHAR BARAJI'DIR"

Kırkız, Gülbahar Barajı'nın bölgede tarımsal üretim için büyük önem taşıdığını belirterek, "Bingöl Ovası'nın can damarı, Gülbahar Barajı'dır."   diye konuştu.

"BARAJIN DOLULUĞU BÖLGE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Sulama kanalı inşasında görevli müteahhit Musa Özateş ise  Gülbahar Barajı'na ekstra su sağlayacak su kanalı inşa ettiklerini belirtti. Kanal sayesinde suyun köyün içerisinden geçeceğini dile getiren  Özateş, "Bu su hem köy hem de baraj için faydalı. Baraj dolu. Geçen sene çok sıkıntılıydı. Bu sene hiçbir sıkıntı yok. Barajın doluluğu bölge için çok önemli."  ifadelerini kullandı. 

Bakmadan Geçme