Erzurum'un kurtuluşunun yıl dönümü şehirde düzenlenen törenle kutlandı

Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 105. yıl dönümü şehirde düzenlenen törenlerle kutlandı.

Erzurum'un kurtuluşunun yıl dönümü şehirde düzenlenen törenle kutlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Törende ilk olarak Erzurum Vali Vekili Murat Öztürk, 9. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Fedai Ünsal ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Havuzbaşı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Başkan Sekmen, günün anlam ve önemini dair yaptığı konuşmada, “Bugün, Dadaşların şahlandığı ve kendi kaderini ancak kendisinin tayin edeceğini tüm dünyaya haykırdığı günün yıl dönümü. 12 Mart; aynı zamanda Nene Hatun’un evlatları kahraman Erzurum halkının ordu-millet şiarıyla direnişini zirveye taşıdığı ve bağımsızlık ateşiyle zulme, mezalime son vererek şahlandığı gündür. Rus ordusu ile birlikte bu kadim topraklara gelen işgalci Taşnak, Hınçak ve Ramgavar adlı Ermeni çeteleri, yüzyıllar boyunca bağrımızda yaşayan içerdeki çetecilerden de destek alarak Erzurum ve çevresinde; Cinis’te, Tazegül’de, Alaca’da, Ilıca’da, Tepeköy’de, Börekli’de, Dutçu’da, Erzurum merkezde; Yanıkdere’de, Karskapısı’nda, Ezirmikli Osman Ağa ve Mürsel Paşa Konaklarında, Gölbaşında Hacıahmet Hanı’nda, Firdevsoğlu Kışlası’nda, Yeşilyayla’da, Hasankale’de, Tımar’da, Köprüköy’de, Horasan’da, Pazaryolu’nda tam bir Müslüman soykırımı gerçekleştirmişlerdir. 12 Mart; Erzurum için tarihin bin bir facialarını örten bir saadet, bir kutlu vuslat günüdür. 12 Mart demek, Erzurum demek; Erzurum demek, Cumhuriyet ve Günümüz çağdaş Türkiye’sinin ta kendisi demektir.'' dedi. 

BAŞKAN SEKMEN ERMENİ DİASPORASINA SESLENDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, konuşmasında Ermeni diasporasına seslendi. Başkan Sekmen, şu kaydı düştü: “Kurtuluş Günümüz vesilesiyle buradan tüm Dünya’ya tüm Ermeni diasporasına seslenmek istiyorum. Savunduğunuz sözde soykırım iddiaları gerçeğin tersi yönde çarpıtılmasıdır. Asıl soykırıma uğrayan bu toprakların her karışını mübarek kanları ile sulamış olan Müslüman-Türk’lerdir. Bunun için tarihi belge isteniyor ise, arşivlerimizde Ermeni çetelerinin Erzurum ve çevresinde hunharca işledikleri her cinayetin tutanakları, raporları ve kayıtları mevcuttur. Ve o kayıtlar ki; Erzurum’da, üç ay içerisinde Ermeni Hınçak ve Taşnak çeteleri tarafından katledilen Müslüman-Türklerin sayısının 50 bin civarında olduğunu ortaya koymaktadır.'' diye konuştu.

Sekmen konuşmasının sonunda ise ''Bilmiyorlar ki, karşılarında vatanına, milletine ve bayrağına ölümüne bağlı; istiklali uğruna can vermeyi kendine minnet sayan bir millet var. İşte tüm bu duygu ve düşüncelerle; bundan 105 yıl önce Erzurum’un Müslüman-Türk beldesi olma mücadelesinde canlarını, kanlarını feda eden ve bize bu vatanı emanet eden, Cumhuriyetimizin banisi, Erzurumlu hemşehrimiz, Erzurum Mebusumuz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Doğu’nun muzaffer kumandanı Kazım Karabekir Paşa, silah arkadaşları, o günden bugüne Hakk’a yürüyen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık ve sıhhat dileklerimi iletiyorum.'' ifadelerini kullandı. 

Başkan Sekmen ve protokol üyeleri, Havuzbaşı’ndaki törenin ardından Karskapı Şehitliği’ne geçerek aziz şehitlerimizin kabirlerine karanfil bıraktı.

Bakmadan Geçme