CHP'li Ağbaba, 2023 yılı ödeneğinde Malatya'nın payını değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'nın yatırımlarda hak ettiğini alamadığını belirtti.

CHP'li Ağbaba, 2023 yılı ödeneğinde Malatya'nın payını değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bir otelde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Ağbaba, 2023 yılı yatırımları için Malatya’ya ayrılan ödeneği değerlendirdi.

Ağbaba Malatya’nın, 2023 Yılı Yatırım Programına ayrılan bütçeden 350’de 1’i almasını eleştirdi ve ‘’ Malatya'da Yatırımların 2023 Yılı Toplam Ödeneği 1,3 Milyar TL’ymiş. Yani Koskoca kent 1 adliye binası yapım bedeli kadar ödenek almış. 2023 yılında Yatırım Programında yer alan projelere toplam 454,2 milyar TL ödenek tahsis edilirken, Malatya’nın bu ödeneğin 350’de 1’ini alması sahipsiz şehir Malatya sözünü doğruluyor. 454 Milyardan 1,3 milyarı almışız. Bunu da övünerek söylüyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘’EN ÇOK SIKINTI YAŞAYAN DA KAYISI ÜRETİCİLERİ’’

Kayısı üreticilerinin sıkıntılarından da bahseden Ağbaba, kayısı fiyatlarını da değerlendirdi.

Ağbaba, ”Malatya’nın en önemli gelir kaynağı kayısı. Ancak en çok sıkıntı yaşayan da kayısı üreticileri. Ne verdiniz? Kayısı için ne yaptınız? Geçtiğimiz yıl 110-120 lira olan, sezon başında 100-110 lira olan kayısı bu yıl 70-80 liraya düşmüş. Siz destek vermeyin, destek verdikçe kayısının fiyatı düşüyor. Döviz bazında ihracat artıyor diyorlar, artıyorsa üreticinin cebine bu artış neden girmiyor? Müjdeler olsun demişlerdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin her yıl taban fiyat açıklayacağı, her yıl alım yapılacağı söylenmişti. Ancak, TMO 2020 yılı hariç 2021 ve 2022’de alım yapmadı. 2023 yılı ocak ayına girdik, açıklamadı. Üreticiler dertli, üreticiler isyanda; Mazot 7 liradan 22 liraya çıktı, hatta bazı günler 30 lirayı geçti. DAP Gübrenin torbası 250 TL'den 900 TL'ye. 225 TL olan bakırın tonu bin 800 TL'ye çıktı. Ana girdi ücretleri yüzde 300 arttı. Bu şartlarda ürettiğimiz kayısının bedeli 200 TL olması gerekirken, halen 70-80 lira” diyorlar.” dedi.  

‘’TEK ASANSÖRLÜ 7-8 KATLI BİNADA ADALET DAĞITILMAYA ÇALIŞILIYOR’’

Yeni Adliye Sarayı projesiyle ilgili de konuşan Ağbaba, verilen ödenekle projenin ancak 10 yılda bitirilebileceğini dile getirdi. Projenin yarı yarıya küçüldüğünü de belirten Ağbaba, ”Malatya Adliyesi yıllardır yapılmayı bekliyor. Defalarca yer arandı. FETÖ ’den el konulan binada, tek asansörlü 7-8 katlı binada adalet dağıtılmaya çalışılıyor. Adliye sarayı İnşaat bitene kadar mevcut adliye binasından azcık büyük olursa iyi olacak. Proje neredeyse yarı yarıya küçültülmüş. 5 yıl sonra yeni adliye sarayı da yetersiz olacak. Şimdi sormak lazım; 150 bin metre kareyi neye göre belirlemiştiniz? 85 bin metre kareyi neye göre belirlediniz? Malatya Adliye binası neden yarı yarıya küçüldü? 1 Milyar 275 Milyon lira maliyeti olan Adliye sarayı için 130 milyon lira ödenek ayrılması da ayrı bir sorun. Bu şartlarda bu ödenekle yeni bina ancak 10 yılda bitirilir.” diye konuştu.

KUZEY ÇEVREYOLU PROJESİ VE ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ ÜZERİNE DE KONUŞTU

Ağbaba, konuşmasının devamında Kuzey Çevreyolu ‘nun geciken bir proje olduğunu belirtti. Projenin bir yılda bitirileceğini vaad ettiklerini ancak yine Malatyalıları kandırdıklarını söyledi.

Arslantepe Höyüğü’nün ise yeterinde ilgi görmediğini dile getiren Ağbaba, Arslantepe'nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde yer alması Malatya’mızda tanıtım ve turizm potansiyeli açısından çok daha önemli adımların atılmasını sağlayacağını belirtti.

Bakmadan Geçme