Bayburt'ta tezeğe dönüş: nedeni zamlar...

Doğalgaza ve diğer katı yakıtlara gelen son zamlardan sonra Bayburtlular tezek yakmaya başladı.

Bayburt'ta tezeğe dönüş: nedeni zamlar...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin en soğuk illerinden biri olan Bayburt’ta kış hazırlıkları başladı. Bayburtlular, doğalgaz ve katı yakıtlara son gelen zamlardan sonra tezek hazırlıklarına geri dönüş yaptı.

Tezek hazırlığı yapanlardan biri de, Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yaşayan Halil Yıldız. Tezekleri tek tek istifleyerek kışa hazırlık yapan Yıldız, tezek hazırlıklarına dair şu bilgileri verdi:

"Hayvanların dışkıları kışın ahırda birikir, belli bir kalınlığa gelir. Kışın bitiminde bunları keser, kalıp haline getiririz. Sonra el arabasıyla dışarı çıkarır, serer ve kuruturuz. Kuruması bayağı zaman alır. Kuruduktan sonra da üst üste dizer, istifleriz. Bunun da nedeni yağmurdan, yağıştan etkilenmemesini sağlamak." 

DAHA İYİ ISITIYOR

Tezeğin hem verdiği ısı hem de doğaya zarar vermemesi konusunda oduna ve diğer yakıtlara göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Yıldız, "Bunun güzelliği de doğaya herhangi bir kirliliği yok. Isıtması çok güzel. Odunun da kalitesine göre yanma süresi değişiyor. Bir çam odunu dersen dayanıklı ama tezek kavak odunundan daha dayanıklı. Diyebilirim ki bir kova tezek 3 saat yanabilir. Odun çabuk yanar o bir saatte yanıyorsa tezek 3 saat yanar. Tezek yandığı zaman sobanın üzeri nar gibi kızarırBir odunla bir kömürle farkı, hem bedava olması, hayvanın her şeyinden her türlü yararlanıyorsunuz. Hiçbir şeyi zayi olmuyor. Dışkısından bile bu tezek yapılıyor bu da kıştan yaza kadar bu sürekli yanıyor. Kömürle eş değer diyebilirim. Tezek asitli soba kovası bile dayanmıyor, eritiyor." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme