Bakan Süleyman Soylu: 'Bu muhalefet orman yangınları kadar tehlikeli'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te yaptığı açıklamasında muhalefete verdi veriştirdi: 'Kar yağar, deprem olur tatile giderler. Neymiş 3-4 saat uyumuşuz.'

Bakan Süleyman Soylu: 'Bu muhalefet orman yangınları kadar tehlikeli'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım Bakanı Vahit Kirişci ile Marmaris’te açıklamalarda bulundu. Yangının ilk başladığı andan itibaren görev başında olduklarını ifade eden Bakan Soylu, toplamda 87 saat içerisinde sadece 8 saat yangın bölgesinden ayrıldıklarını, muhalefetin bu durumu art niyetli olarak kullandığını ifade etti. Bakan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“87 SAATTE 8 SAAT AYRILDIK”

“Kendi farklı işlerimiz de var, bunları sürdürmek zorundayız. Buradan ayrıldığımız toplam saat 7 ya da 8 saattir. Bir, Suudi Arabistan’ın İçişleri Bakanı geldiği için, iki memleketimizin çok önemli bir aliminin cenazesine gittim. Türkiye’de muhalefet böyle mi yapılmalı? Siyaset çok kıymetli bir şeydir ama niteliksiz adamlar elinde niteliksiz hale gelmektedir. Üç koyunu gütmekten aciz insanlar bugün siyasi muhalefeti itibarsız hale getirmiştir.”

“MUHALEFET SİYASETİ İTİBARSIZLAŞTIRDI”

“Meclis kürsüsünde burada uçak, helikopter olmadığını ifade edenler mi dersiniz? Allah korkunuz yok mu, bu insanlara karşı doğruyu söyleme zorunluluğunuz söz konusu değil mi? Bunu kendi adıma söylüyor değilim. Sabahtan akşama en çok hakareti görenlerdenim ama burada çalışan insanların, geceleyin kendini ateşin ortasına atanların hakkını savunmazsam adamlığım, devlet yöneticiliğimiz sorgulanır. Bu çok ayıp, insanlığa yakışmayacak bir şeydir.”

"KAR YAĞAR, DEPREM OLUR TATİLE GİDERLER"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul'daki sel felaketinde tatile gitmesine atıfta bulunan Bakan Soylu, “Kar yağar, yağmur yağar, deprem olur, beyefendiler başka yerlerde tatildeler. Neymiş, 3-4 saat uykusuz kaldık demişiz. Evet, buradaki arkadaşlar da şahit; ilk gece sandalyenin üzerinde 1 saat ya uyuduk ya uyumadık. Ama bu bir marifet değil, görevimizdir.  Geçmişte böyle değildi, bir orman yangınına siyasi muhalefet geldiği zaman toplumu tahrik etmezdi, geçmiş olsun, yapabileceğimiz bir şey var mı der, dönerlerdi. Ama maalesef üzüm üzüme baka baka kara Yalan ve iftiradan kaynaklanan bir siyaseti kendilerine marifet sayanlar, bugün Türkiye’de siyaseti de muhalefeti de itibarsız hale getirmeye çalışıyorlar. Buna müsaade edilmeyecektir. Ben, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ile görüşmeye, uyumak için mi gittim yani. Bu kadar ayıp, sığ, niteliksiz yapının siyasi muhalefet Türkiye’de bulunması orman yangınları kadar tehlikelidir.” diye konuştu. 

“ELİMİZDE YANGIN SÖNDÜREBİLEN HELİKOPTER VAR”

Öte yandan, helikopterlere dair açıklamada bulunan Bakan Soylu, Türkiye’de gece yangın söndürebilen helikopter olduğunu; ancak gece görüşlü helikopter ile gece yangın söndürebilen helikopterin birbirinden farklı olduğunu ifade etti. Bakan Soylu, “Bir tabir düzeltmesi yapmak gerekir. Bizim helikopterlerimizin; örneğin, jandarma ve TSK helikopterlerimizin yüzde 90’ından çoğu gece görüşlüdür. Biz, operasyon yapıyoruz. Gece görüşlü helikopter ve yangın söndürme cihazları ayrı, gece yangın söndürebilen hava aracı ayrıdır. Türkiye’de gece yangın söndüren hava aracını geçen sene kullandık. Peki, dünyada bu çok kullanılıyor mu, ayrı bir sorudur. Ama herkes kendi işini yapsın, buna bir belediye başkanı karışırsa tuz artık kokmuş demektir. Sen çöpünü toplamakla, imar varsa onu yapmakla, belediye işlerini yapmakla mükellefsin, dönüp gece görüşlü yangın söndürebilecek kabiliyetteki hava araçları konusunda değerlendirmede bulunuyorsan ayıp ediyorsundur. Biz bile bu konularda değerlendirme yaparken kılı kırk yarıyoruz. Kılıçdaroğlu olsam lafı söylerim, üzerimden de helikopter geçer, UFO mu diye bakarım. Şu anda gece yangın söndürebilen helikopter elimizde var, Milas havaalanında. Bunların bir iki teknik eğitimi de var.” ifadelerini kullandı. 

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE GECE YANGIN SÖNDÜREBİLECEN HELİKOPTER FARKLI

Jandarma Havacılık Başkanı Tümgenerel Ali Doğan ise gece yangın söndürebilen helikopterlere dair şu açıklamalarda bulundu:

“Gece görüşlü helikopter ile gece yangın söndürebilen hava aracı birbirinden farklı. Gece görüş gözlüğü sıfır görüş şartlarına göre yapılmıştır. Yani yerden herhangi bir ışık olmadan, ay, yıldız ışığı olmadan uçma kabiliyetine göre yapılmıştır. Dolayısıyla gece görüş gözlüğü ile yangın söndürme helikopteri yanlış bir kavram. Dünyada çok kısıtlı ülkelerde gece yangın söndürebilen helikopterler var.  Bunlarda mevcut helikopterlerimize ek olarak, bir stadı 4 kilometreden aydınlatabilecek kapasiteye sahip 6 adet ışıklandırma ve içerisinde kamera sistemleri var. Dolayısıyla aslında gece görüş gözlüğü ile uçmuyor, aydınlatmayı sağlayarak kendine bir tünel açıyor. Geçen sene bu helikopterlerimiz Isparta’da uçtu, bu sene de Milas’ta hazırlık içerisinde. Bunlar aslında arama kurtarma amaçlı yapılmış helikopterler. Bugün yangın söndürmede kurtarmaya çalışıyorlar. Daha çok gece yangınlarını söndürmek amacıyla kullanılıyor. Bu helikopter gündüz devam eden sabit bir yangında kullanılıyor.”

Bakmadan Geçme