Ardahan sarıya büründü: Kent alarm veriyor!

Ardahan genelinde yaklaşık bir aydır yağmur görülmemesi nedeniyle hayvanların otlakları kurudu. Kent genelinde adeta sarı alarm verildi.

Ardahan sarıya büründü: Kent alarm veriyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentte etkili olan kuraklık nedeniyle su kaynakları giderek azalırk diğer yandan yeşil alanlar kuruyup sarıya boyandı.  Hayvanlarını otlatmakta güçlük çeken çiftçiler ise arpa, buğday ve yulaf gibi ürünlerin tam boy vermediği ve başakların dolmadığını ifade etti.  Geçen yıl aşırı sıcak, don, sel, kuraklık, su sorunu ile karşı karşıya kalan çiftçiler, bu yıl aşırı hava olaylarının daha fazla etkisinde. Kuraklığın şiddetini artırması, sel, orman yangınları, yağış rejimindeki değişiklikle yaşanan su sorunu 2021 üretimini daha büyük oranda etkiledi.

Güneydoğu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde yüzde 20 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda zarar görürken, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde orman yangınları, Karadeniz Bölgesi sel felaketleri ile sarsıldı.  Tarımda kullanılan kimyevi gübrelerdeki son bir yıllık fiyat artışı yüzde 100’ü aşarken, mazot, tohum, zirai ilaç, hayvancılık sektörü için yem ve diğer girdilerdeki yüksek artışlar üretimi tehdit ediyor. Ürün bazında değerlendirildiğinde aşırı hava olaylarından etkilenmeyen ürün neredeyse yok gibi.  Üreticiler ve besiciler yetkililerden yardım bekliyor.

Bakmadan Geçme