AKUT Kurucu Başkanı Çelikmen: ''İstanbul'un durumu kötü''

Acil Tıp Uzmanı, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kurucu Başkanı Mustafa Feridun Çelikmen, çok radikal kararlar alınıp, yarın deprem olacakmış gibi adımlar atılmazsa İstanbul'un durumunun kötü olduğunu belirtti.

AKUT Kurucu Başkanı Çelikmen: ''İstanbul'un durumu kötü''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erzincan Kent Konseyi tarafından düzenlenecek olan “Deprem ve Yaşamak” adlı panele panelist olarak katılmak üzere Erzincan’a gelen AKUT Kurucu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Feridun Çelikmen, önemli açıklamalarda bulundu.

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen akabinde, ilk gün Hatay’a gittiğini söyleyen ve yaşananları anlatan Doç. Dr. Çelikmen, “Çok net bu 6 Şubat depremi bugüne kadar gördüklerim içerisinde en büyüğü. Kıyamet gibi bir afet. Alan Bulgaristan kadar bir alan. Kırılan fay İngiltere’yi ikiye bölecek kadar, bunlar bilimsel verilerle. Çok büyük bir kırık. Yıkım ve can kaybı da 50 binlere doğru gidiyor. Bunun yanında çok ciddi sağlık problemleri var. Bu depremlerle de çok ciddi, radikal, kafamıza dank diye vuracak dersler çıkarmazsak 17 Ağustos sonrası gibi 1 ay sonra başka şeyler konuşmaya başlarız. Bir şanssızlık diyeyim seçim dönemine de denk geldi bu afet. Benim özellikle orada geride bıraktığımız canlar, yakınını kaybeden bir sürü insan bir gecede her şeyini yitirdiler. O kadar büyük felaket, çok büyük bir saha, çok büyük yıkım ama temeline baktığınız zaman yılların maalesef ihmali. Bu 10 - 20 yıl değil bakın çok net söylüyorum. Amik Ovası tarım alanı. Adında ova olan her yerde kentleşmeyi kılı kırk yararak yapmak lazım. Diktiğin her binanın bir gün kafana geçeceğini düşünerek yapmak lazım.” diye konuştu.
 

“DERS ALMAMIZ LAZIM, ALMAZSAK ÖLÜRÜZ”

Doç. Dr. Mustafa Feridun Çelikmen, yaşanan depremlerden ders çıkarılması gerektiğini belirtti ve “Bu yalnızca müteahhit işi de değil. Oradaki ustasına kadar. Çünkü müteahhit en kolay, en ekonomik halletmeye çalışıyor. Usta tutuyor, usta demiri bağlarken, yaptığı harcı kararken yani bir eksik olduğu zaman, o binada bir zaaf olduğu anda, bir ustanın, bir demircinin, bir müteahhidin eksiği olduğu zaman yüzlerce insan hayatını kaybetti. Bu kadar büyük bir travma. O yüzden artık çok ciddi sorgulamamız lazım. Başka ülkeler nasıl çözüyor örnekler almamız lazım. Çünkü bundan daha büyük depremlerin olduğu ülkeler var. Japonya, Şili, Peru, Meksika gibi. Bizden aman aman ileride ülkeler değil. Onlar 9 büyüklüğündeki depremlerle boğuşuyorlar. Ders almamız lazım. Almazsak ölürüz. Sen ölmesen de komşun ölürse sen de kendini ölmüş say. Öyle bir hale geldi olay. Gördüklerimiz çok feci durumdaydı. Evi yıkılmayanın da yıkılacak durumdaydı, hasarlı. İçerisine girip oturamazsınız.” ifadelerini kullandı. 

Mustafa Feridun Çelikmen'in açıklamalarından önemli başlıklar şöyle: 

''İzolatör mü konmamış, arazi seçimi mi yanlış yapılmış bunları konuşmak lazım. Utanmadan, sıkılmadan bunları konuşmazsak aynı hatalar devam eder. Zemin seçimi, bina yapımı işte bunlar öldürüyor. Artık kilişeleşmiş bir laf deprem öldürmez bina öldürür.''

''Abuk sabuk tadilatlar cinayete sebep. Maalesef Kahramanmaraş’ta böyle oldu.”

''Çok radikal kararlar alıp hızla yarın deprem olacakmış gibi adımlar atılmazsa İstanbul’un durumu kötü.”

“Erzincan’da oturan herkes yerin 7 kilometre altına giden minimum bir yarığın üzerinde yaşadığını bilecek.”
 

Bakmadan Geçme