Ağrı'da Belediyeye ait barınakta hayvan katli iddiası

Sosyal medyada Ağrı Belediyesi'ne ait barınakta hayvanların ölüme mahkum edilerek çöpe atıldığı iddia edildi. Yetkililer o iddiaları reddetti.

Ağrı'da Belediyeye ait barınakta hayvan katli iddiası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dün, Twitter üzerinden, Ağrı’da olduğu iddia edilen, çöplük alan ve poşetler içerisinde çöp kutularına bırakılmış ölü hayvanların fotoğrafları servis edildi. Ayrıca, Ağrı Belediyesi Geçici Hayvan Barınağının da servis edildiği fotoğraflarda, hayvanların Barınak’ta ölüme terk edildiği, ardından çöpe bırakıldığı iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak, telefon aracılığıyla kendilerine ulaştığımız Barınak yetkilileri, söz konusu çöplük alan ile Barınağın bir alakasının bulunmadığını, çöplük olarak kullanılan alanın şehrin bir ucunda, Barınağın ise diğer ucunda olduğunu ifade etti.

“ÇÖPLÜK BARINAĞIN YASAL SORUMLULUĞU İÇERİSİNDE DEĞİL”

5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu gereğince, belediyelere ait barınaklarda, vatandaştan gelen ihbarlar doğrultusunda sahipsiz köpeklerin, toplatılması, kısırlaştırılması ve tedavileri yapıldıktan sonra doğaya salınması sürecini yürüttüklerini belirten yetkililer şunları söyledi:

“Çöplük alanının barınağımızla bir ilgisi bulunmamaktadır. Her iki alan da şehrin farklı uçlarında yer almaktadır. Dolayısıyla, çöplüğe bu şekilde bırakılmış hayvanların barınağımızla, barınağımızdaki bir ihmal ya da kasıyla bir ilgisi söz konusu değildir. Zaten fotoğraflarda da, ölü hayvanlarla barınağın bir arada bulunduğu bir görsel yer almamaktadır. Yasal olarak ülkemizde hayvan barınakları, vatandaştan gelen ihbarlar doğrultusunda sahipsiz hayvanlarla ilgili kısırlaştırma, toplayıp tedavi etme ve sonra doğaya salma işlemlerini yürütmektedir. Hatta zaman zaman sokak köpekleri çoğaldı, bunları toplayın diye vatandaştan bazı ihbarlar gelmekte, ancak onlar zaten tedavisi yapıldıktan sonra doğaya salınan hayvanlar olduğu için bu şekilde bile bir işlem yasal olarak yürütülememektedir. 3 yıl önce de buna benzer biçimde farklı alanlardaki köpek ölümleri üzerinden barınağımızla ilişki kurulmaya çalışılmış ancak, fotoğrafların barınağımızla ilgili olmadığı anlaşılmıştır.”

Geçen hafta içerisinde de Kars ile ilgili benzer iddialar ortaya atılmış, Kars Belediyesi ve Kars Veteriner Hekimleri Odası, barınak içerisinde çekilmeyen görüntülerin barınakta gibi yansıtıldığı ifade ederek, iddiaları reddetmişti.

Bakmadan Geçme