• Haberler
  • Siyaset
  • YSK Başkanı Akkaya: "İmamoğlu'na mazbatası verilmez"

YSK Başkanı Akkaya: "İmamoğlu'na mazbatası verilmez"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muharrem Akkaya'dan çok konuşulacak açıklamalar: "Seçilmesi durumunda İmamoğlu'na mazbatası verilmez"

YSK Başkanı Akkaya: "İmamoğlu'na mazbatası verilmez"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

YSK Başkanı Akkaya, siyasi yasak ve hapis cezası alan Ekrem İmamoğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına dair açıklamada bulundu. 

İmamoğlu'nun adayken yarışabileceğini ancak seçilmesi durumunda mazbata alamayacağını söyleyen Akkaya, “Adayken ceza alırsa adaylığı adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez” dedi.

Akkaya, bir televizyon programında konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Adayken ceza alırsa adaylığı adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez. Bunun yaşanmış örnekleri de var. Mesela en son Ceylanpınar Belediye Başkanı 2019’da seçilmişti ama seçildikten sonra hakkında yargı kararı olduğu için mazbatasını iptal ettik. Muhtarlık seçimlerinde de bu sıklıkla yaşanabiliyor.”

Böyle bir durumda mazbatanın ikinci en çok oyu alana verileceğini kaydeden Akkaya, mahkeme kararı sonrasında seçimin kesinleşmesi durumunda olacakları ise şöyle açıkladı: 

“Öncelikle o durumda olay bizden yani YSK’dan çıkmış oluyor. Karar mercii TBMM’dir. Fakat Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığı ve sorumsuzluğu olduğu için etkilenmez, dönem sonuna bırakılır. Milletvekillerinin de çok başına geliyor biliyorsunuz. Anayasa’daki istisnai hükümler dışında milletvekilliği düşmüyor.”

Bakmadan Geçme