Uydu vericisi takılan vaşak bin 400 kilometre yürüdü

KuzeyDoğa Derneği üyeleri tarafından uydu vericisi takılan 'Dorlion' adlı türü tükenen Kafkas vaşağı 11 ayda bin 400 kilometre yürüdü.

Uydu vericisi takılan vaşak bin 400 kilometre yürüdü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan 'Dorlion' adlı 5 yaşındaki dişi Kafkas vaşağı uydu vericisi ile takip edildi.

KuzeyDoğa Derneği görevlileri tarafından takip edilen Dorlion, 11 ayda 446 kilometrekarelik alanı kullanarak 1400 kilometre yol katetti. 

Çalışma ile ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Emrah Çoban, 6 Temmuz 2021'de ilçedeki sarıçam ormanlarında yakalanan bir Kafkas vaşağına, üzerinde konum gösteren GPS ve veri sağlayan GPRS cihazları olan tasma taktıklarını söyledi. 'Dorlion' adı verilen 15 kilogram ağırlığında ve 5 yaşındaki dişi vaşağın doğadaki hareketleri ve yaşam alanı bu uydu vericileri ile takibe aldıklarını kaydeden Çoban, gece avlandığı için 'ormanın hayaleti' olarak adlandırılan vaşağın, son 11 ayda Sarıkamış ve Selim ilçelerinde 446 kilometrekarelik alanı kullanıp bin 400 kilometre yol katettiğini ifade etti.

Çoban, "Kafkas vaşağı bizim için çok değerli çünkü Türkiye'de görüldüğü tek yer burası. Biz de Kafkas vaşağını araştırmaya yoğunlaştık, vaşaklar üzerinde yaklaşık 10 yıldır çalışma yapıyoruz. 2013'ten beri de vaşakları yakalayarak uydu vericisi takıyoruz. Bu çalışmamız devam ederken Eskişehir Hayvanat Bahçesi görevlileri ile yaptığımız çalışmada 'Dorlion' adını verdiğimiz Kafkas vaşağını yakaladık." diye konuştu.

Çoban, 'Dorlion'un yolculuğu sayesinde edindikleri önemli bilgilere dair şunları söyledi:

"11 aydır izlediğimiz Dorlion şu ana kadar 446 kilometrekarelik bir alan kullandı. Bir Kafkas vaşağının yaşayabilmesi için dünyanın en büyük havalimanlarından İstanbul Havalimanı'nın 6 katı alana ihtiyacı var. Bu tespit, ormanların ve doğal yaşam alanlarının vaşaklar için ne kadar önemli olduğunu, koruma planları yapılırken verilerin ne kadar dikkatli analiz edilmesi gerektiğini görüyoruz."

Çoban, fotokapanlar sayesinde, doğum yapması halinde yavrularıyla görüntülemek istedikleri Dorlion'a takılan ve üzerinde uydu vericisi olan tasmanın da bir süre sonra kendiliğinden düşeceğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme