Küresel felaket Akgöl'ü vurdu: 457 hektar göl çöl oldu

Küresel iklim felaketi Van Özalp ilçesindeki Akgöl'ü vurdu. 407 hektarlık alanı kaplayan göl, aşırı sıcaklık ve hızlı buharlaşma nedeniyle tamamen kurudu.

Küresel felaket Akgöl'ü vurdu: 457 hektar göl çöl oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçen yıl da kuraklık nedeniyle kuruyan Akgöl'de bu yıl daha fazla kuruma görüldü. Bu yıl etkili olan yağışlar, 407 hektar alanı kaplayan gölün kurumasını engelleyemedi.  Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar ve karların erimesiyle önemli oranda su biriken, onlarca tür kuşa ev sahipliği yapan göl, sıcak hava ve hızlı buharlaşma sonucu yeniden kuruyarak çorak araziye dönüştü.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, konuyla ilgili açıklamasında,  bu yıl kar şeklinde düşen yağışların göllerin su ihtiyacını karşılayamadığını ifade etti.

"Buharlaşma, göllerdeki su seviyesini aşağı doğru çekiyor, dolayısıyla göller seviye kaybediyor. 2020-2021'deki kuraklığın etkilerini hala görüyoruz, özellikle Akgöl gibi nispetten küçük göller kurudu." diyen Alaeddinoğlu, son bir aydır havzada sıcaklığın arttığına işaret etti.

Alaeddinoğlu, buharlaşmadaki hızın ilk altı ayda çok olmadığını ancak son zamanlarda hızlı seyrettiğini belirtti.

"SU YÖNETİMİ ŞART"

Van Gölü Havzası'nın kapalı bir havza olduğunu ve birçok küçük gölü bünyesinde barındırdığını anlatan Alaeddinoğlu, şunları söyledi:

"Bundan sonra kesinlikle sulak bölgeler alan kaybedecek. Yani sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde bu durum yaşanacak. Bu durum, su yönetimini kaçınılmaz kılıyor. Özellikle tarım ve hayvancılık faaliyetlerini yapanlar için kesinlikle su yönetimi şart. Suyun kıymetinin bilinmesi gerekiyor."

Akgöl kıyısındaki Bağrıaçık Mahallesi Muhtarı Necmettin Yalın da bahar aylarında yağışların etkisiyle gölün eski güzelliğine kavuştuğunu ancak sıcaklığın artmasıyla tekrar kuruduğunu söyledi.

İki yıldır gölün yaz aylarında tamamen kuruduğunu belirten Yalın, "Bu yıl kar çok fazla yağdı. İlkbaharda göl suyla doldu. Haziran ve temmuz aylarında sıcaklık arttı ve su yok oldu. Göl çorak bir alana döndü." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme