Korkutan uyarı: "Çizgi filmlerde örtülü cinsellik var"

Doktora öğrencisi Mutluhan Çamur, Netflix'te yayınlanan Ɖ Altında Arcadia Hikâyeleri' çizgi filminde örtük cinsel içerikler bulunduğunu söyledi.

Korkutan uyarı: "Çizgi filmlerde örtülü cinsellik var"
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Mutluhan Çamur, bir dönem pedofiliyi özendirdiği gerekçesiyle medyada tartışılan Netflix yapımı '3 Altında Arcadia Hikâyeleri' adlı çizgi diziyi inceledi.

Çizgi filmde cinselliğin çeşitli semboller aracılığıyla örtük bir biçimde sunulduğunu belirten Çamur, 'Freud’un Rüya Kuramı Bağlamında Çizgi Filmlerde Cinselliğin Sunumu: 3 Altında Arcadia Hikâyelerine Yönelik Göstergebilimsel Bir Analiz' başlığıyla Journal Of Turkısh Studies dergisinde yayımlanan makalesinde, söz konusu çizgi filmde cinselliğin çeşitli semboller aracılığıyla örtük bir biçimde sunulduğunu belirterek aileleri uyardı. 

"AİLELERE ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR"

Çamur, ailelere şu mesajı verdi:

 "Burada ailelere büyük görev düşüyor. Çocukların en fazla tercih ettiği yapımlar olan çizgi filmler başta olmak üzere, herhangi bir medya içeriği çocuklara izletilmeden önce eleştirel bir şekilde değerlendirilmeli. Eğer medya içeriğinin aktardığı mesajlar kendi kültürel değerlerimize uygun değilse veya şiddet ve cinsel öğeler barındırıyorsa çocuklara izletilmemelidir. Tabii çizgi filmlerde aktarılan bu olumsuz mesajlar genelde örtük oluyor ve eleştirel okuma yapamayan ebeveynler tarafından fark edilemiyor." 

"MEDYA OKUR YAZARLIĞI ÖNEMLİ"

Bu tür içeriğe maruz kalan çocukların olumsuz yönde etkileneceğinin altını çizen Çamur, medya okur yazarlığının önemine değinerek, "Dolayısıyla çocukların bu olumsuz ve ideolojik metinlerden etkilenmemeleri adına, onlara bir medya metnini nasıl okumaları gerektiğini öğretmeliyiz. Ortaokuldan itibaren dijital medya okuryazarlığı dersi zorunlu olarak verilmelidir. Bu dersi iletişim uzmanları vermelidir." dedi.

Bakmadan Geçme