İzmir'in köylerinde köy hayırları tekrar başladı

İzmir'in köylerinde, pandemi nedeniyle ara verilen 'Köy Hayırı' geleneği, 2 yıl aradan sonra tekrar başladı.

İzmir'in köylerinde köy hayırları tekrar başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bergama ilçesine bağlı Kadıköy Mahallesi de, bu yıl ‘Köy Hayırı’ düzenleyenlerden. Kadıköy Mahallesinde 2004 yılında başlatılan geleneğe, pandemiden dolayı 2 yıl boyunca ara verildi. Bu yıl ise Muhtar Orhan Tural’ın öncülüğünde tekrar başlatıldı.

2 BİN KİŞİ KATILDI

Köy hayırı ile imece usulü geleneğini yaşattıklarını söyleyen Muhtar Orhan Tural, çevre illerden de gelen misafirlerle yaklaşık 2 bin kişinin davetlerine katılım sağladığını belirtti. Tural, “Bütün köyün halkı gönlünden ne geçiyorsa, üç kuruş, beş kuruş veriyorlar öyle yapıyoruz. Bu sefer çok güzel oldu, çok kalabalık oldu. Millet pandemi nedeniyle özlemiş, ben bu kadar beklemiyordum. İzmir’den, İstanbul’dan, Bursa’dani Balıkesir’den, Bergama’dan bütün köylerden eş dost sağ olsunlar geldiler.” dedi.

Bergama Kadıköy Mahalle Muhtarı Ömer Tural

HER ŞEY İMECE USULÜ

Köy hayırı için ortalama 65 bin TL harcama yapıldığını kaydeden Tural, yemeklerin dağıtımını yapan 30 gençle birlikte, 40 kişinin ikram dağıttığını ifade etti. Bu tür gelenekleri bırakmamak için çaba göstereceklerini dile getiren Tural, “Bu geleneklerimiz bırakılmasın, devam etsin istiyorum. Teknoloji insanları uzaklaştırmasın istiyorum.” ifadelerini kullandı.

KEŞKEK SOFRANIN BAŞ TACI

Aşçı Ömür Sağlam ise sabah erken saatlerde yemek hazırladıklarını, öğleye kadar 4 çeşit yemeği yetiştirdiklerini söyledi. Sağlam, “5 çeşit yemeğimiz vardı; güveç, nohut, keşkek ve irmik helvası. Yaklaşık 2 bin kişiye hizmet verdik. Hazırlıklara sabah saat altıda başladık, öğlen 12.00’a kadar her şey hazırdı. Öğle namazıyla birlikte dağıtıma başladık.” dedi.

Köy hayırına gelen misafirler için keşkek, nohut yemeği, güveç ve irmik helvası pişirildi.

PANDEMİDEN SONRA TABLDOT USULÜNE DÖNÜLDÜ

Mahalle sakinlerinden Aliye Çeken ise, pandemiden önce tek sofra ve tek tabak usulü yapılan hayırların, hijyen endişesi nedeniyle tabldot sistemine döndüğünü ifade etti. Çeken, şunları söyledi:

“2004 yılından beri köy hayırımız devam ediyordu. Maksat insanları bir araya getirmek, uzakta olup da bir araya gelemeyen insanları bir araya getirmek. Ancak pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kalmıştık. Şimdi eski usül olmasa da, tekrar başlattık. Eski usülde tek sofrada, tek tabaktan yeniyordu ama pandemi nedeniyle öyle bir paylaşım gerçekleştiremiyoruz. Tabldot usulüne döndük. Eski sistem daha hoş oluyordu ama pandemiden sonra bizim içöin güzel bir etkinlik oldu, çevre şehirlerden misafirlerimiz oldu. Kadıköy’ün en meşhur yemeği keşkektir, biz de sevdiklerimizle paylaştık. İnşallah seneye herkesi bekleriz.”

Mahalle sakinlerinden Aliye Çeken, pandemiden sonra sofra usulünün tabldota döndüğünü söyledi.

EDİRNE’DEN BİLE MİSAFİR VAR

Nilay Turan Avınç da, Edirne’den köy hayırına geldiklerini ifade etti. Avınç, “Edirne’den geliyorum. Bizim oralarda da oluyor ama daha çengili, çengili değişik oluyor. Kapalı ortamda olsaydı katılamazdık. Psikolojimiz kapalı ortamda bir etkinliğe katılmaya alışmadı, halâ ceplerimizde maskelerle dolaşıyoruz. Ama burada olmak güzeldi.” diye konuştu.

Nilay Turan Avınç, Köy Hayırı'na katılmak için Edirne'den geldiklerini belirtti.

Bakmadan Geçme