Dolandırıcıların yeni hedefi ''Facebook'' kullanıcıları

Dijital güvenlik şirketi ESET, dolandırıcılar konusunda uyarıda bulundu.

Dolandırıcıların yeni hedefi ''Facebook'' kullanıcıları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dijital güvenlik şirketi ESET, yaptığı uyarıda Türkiye’nin de dahil olduğu birçok ülkede Meta'nın (Facebook) Messenger sohbet uygulaması üzerinden kullanıcıların kişilerine yayılan bir dolandırıcılık yönetiminin arttığını açıkladı.

Dolandırıcılığın detayları ise şöyle;

Kullanıcılar, arkadaşlarından bir TikTok video izleme daveti alıyor. Bağlantıya tıklandıktan sonra kullanıcıdan bir uygulama indirmesi ya da ücretli bir hizmete üye olması isteniyor. Aynı anda mesaj, kullanıcının Messenger hesabı üzerinden yayılmayı sürdürüyor.

Bağlantıya tıklayan kullanıcılar, sohbet uygulamasını kullandıkları işletim sistemine (Android, iOS, macOS, Windows) veya içeriğe eriştikleri ülkeye bağlı olarak başka bir web içeriğine yönlendiriliyor.

Mobil bir cihazdan bağlanan kullanıcılar, Express VPN veya VPN Super Speed uygulamalarının sahte sürümlerine yönlendiriliyor. Yönlendirilen ekranda video görüntülemesi gerekiyor ancak bunu yapabilmesi için kullanıcının uygulama yüklemesi isteniyor. Başka bir yöntem olarak ise kullanıcı, zorunlu kayıt ile yanıltıcı oyun veya kumar portallarına yönlendiriliyor.

Kullanıcı, bu hizmeti kabul etmesi durumunda, haftalık SMS aracılığı ile sabit bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Eğer kullanıcılar, sohbet uygulamasının masaüstü sürümünü kullanıyorsa video portalları, ücretli sohbetler ve tanışma siteleri gibi yetişkinlere uygun içeriğe yönlendiriyor. Her iki durumda da dolandırıcılar, kullanıcıları ücretli içeriklere yönlendiriyor, ödeme yapmasını sağlıyor.

‘’KESİNLİKLE BAĞLANTIYA TIKLAMAYIN’’

ESET Türkiye Teknik Müdürü Gürcan, dolandırıcılık yönteminden etkilenmemeleri için kullanıcılara yapmaları gerekenleri açıkladı.

Gürcan, ‘’Kesinlikle bağlantıya tıklamayın. Mesaj hesabınızdan yayılmaya başlarsa, arkadaşlarınızı bağlantının aslında sizden gelmediği konusunda uyarın. Bağlantıya tıklarsanız, herhangi bir uygulama indirmeyin veya bağlantının altında gizlenmiş herhangi bir hizmete abone olmayın. Mesaj arkadaşınızdan geliyormuş gibi görünmesine rağmen Türkçe gramer hataları mesajın sahte olduğunu fark etmenizi sağlayacaktır. İletişim tarzını şüpheli bulursanız veya normalde o sosyal ağ sitesinde yazışmadığınız bir arkadaşınızdan bir mesaj alırsanız, arkadaşınızı telefonla arayarak sorun. Dolandırıcılık ve kötü amaçlı yazılımlar için kullanılabilecek potansiyel olarak istenmeyen uygulamalar (PUA'lar) ve kimlik avı web siteleri hakkında erken uyarı sağlayan iyi bir güvenlik yazılımı kullanmayı unutmayın.’’ dedi.

Bakmadan Geçme