Ağrı ve Iğdır'da hayvanlar ilaçlanmaya başladı

Türkiye birçok ilinde görülen şap virüsü nedeniyle Ağrı ve Iğdır'da ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması yapılıyor.

Ağrı ve Iğdır'da hayvanlar ilaçlanmaya başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de son zamanlarda Şap hastalığında yaşanan artış nedeni ile Tarım ve Orman Bakanlığı önlem olarak, tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar yasaklanması kararı aldı.

Karar sonrası hastalığın önlenmesi ve yayılmasını engellemek için Türkiye'de hayvancılığın önemli merkezlerinden Ağrı ve Iğdır'da şap ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışması yapılıyor.

Başlatılan çalışmalar kapsamında, Türkiye’de ilk kez görülen SAT-2 serotipi hastalığına karşı köylere giden ekipler, büyükbaş hayvanları aşılarken, ahırlarda dezenfekte çalışması yaptı.

Yaklaşık 400 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu Ağrı’da, ekiplerin aşı çalışması devam edecek.

Iğdır'da da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri sahaya inerek ilaçlama çalışması başlattı.

Iğdır'ın Akyumak köyünde bir çiftlikte yapılan aşılama ve dezenfeksiyon işlemine katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, kentte 60 bin büyükbaş hayvana ilk başta aşılama ve dezenfeksiyon işleminin yapılacağını belirtti.

Ekiplerle beraber şap hastalığına karşı mücadele kapsamında sahada olduklarını dile getiren Yolcu şöyle kaydetti:

“Bu çerçevede ‘Sat 2 şap' virüsü ile ilgili aşılarımız elimize ulaştı. Şu anda aşılama çalışmalarımızı merkez ilçemize bağlı Akyumak köyünde yapıyoruz. Hafta sonu olmasına rağmen kent genelinde 15 ekibimiz bugün çalışmalarını yapmak üzere görevlendirildi. Tüm sağlık personeli şu an sahadadır. Tabii bir tarafta aşılama çalışması yapılırken bir taraftan da biyogüvenlik tedbirleri alınıyor. Bununla ilgili bilgilendirme yapıyoruz, bununla ilgili broşürler oluşturduk. Ziyaret ettiğimiz her işletmeye üreticilerimize her konuda bilgilendirmelerimizi sağlamak için çalışma yapıyoruz. Dezenfeksiyon işlemi biyogüvenlik tedbirlerimizden bir tanesidir. İşletmelere giriş çıkış ne şekil olacak hijyen açısından temizlik açısından hastalık riski buluşma riski ortadan kaldırma için neler yapmalıyız konusunda oluşturduğumuz broşürlerimizi vatandaşlarımıza takdim ediyoruz. Bizim 2023 yılı programımız 60 bin büyükbaş hayvana aşı yapmak. Bunlardan sonra da ileriye giderek kısmen küçükbaş hayvanlara da aynı aşıyı yapmak istiyoruz.”

Bakmadan Geçme