Vekil olan bakanların durumu ne olacak? ⁉️ Milletvekili olan bakanların bakanlıkları düşecek mi?

14 Mayıs'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Bazı illerde milletvekili olarak seçilen bakanların durumu ise merak ediliyor. 

Vekil olan bakanların durumu ne olacak? ⁉️ Milletvekili olan bakanların bakanlıkları düşecek mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et


14 Mayıs’da Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yapıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50’yi geçen aday olmadığı için seçimler ikinci tura kaldı. Milletvekillerinin ise yeniden sayılan oyların olduğu iller dışında belirlendi.

Bazı illerde bakanlar milletvekili olarak listeye girdi ve bazıları da seçildi. Peki bakanlıkları düştü mü? İşte bu çok merak edilen soruyu avukat Cüneyt Altıparmak yanıtladı. 

Altıparmak, TBMM mevzuatlarında buna dair bir düzenleme bulunmadığını, bu nedenle yorumun devreye girdiğini söyledi. 

VEKALETEN BAKANLIKLARI DEVAM EDECEK

Altıparmak, şu bilgileri verdi: 
“Vekillik TBMM üyeliği ve TBMM görevi kavramları geçiyor mevzuatta. Buna göre bir vekil bakan olursa vekilliği düşüyor. Pratikteki durum bir bakanın vekil olması. Bu düzenlenmemiş. Burada yorum devreye girecek. Daha önce olduğu gibi yeni bakanlar atanana kadar mevcut bakanlar vekaleten yetki kullanacak. Seçim evresinde mevcut cumhurbaşkanının bakan ataması mümkün değil. Yeni cumhurbaşkanının ataması bekleniyor. Bir kimsenin vekil görevi yeminle başlayacağı gibi, bakanlık görevi de yeminle başlıyor. Anayasa açık. Bu noktada mevcut bakanlar vekil oldukları için bakanlıkları devam edecek. Nitekim anayasa, ‘Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır’ demektedir.”

CUMHURBAŞKANLIĞI KESİN SONUÇLARINDAN SONRA BAKANLIKLARI DÜŞER

Cumhurbaşkanlığı kesin seçimlerinden sonra vekil olan bakanların bakanlıklarının düşeceğini ifade eden Altıparmak, “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81’inci maddede yazılı şekilde TBMM önünde ant içerler. TBMM üyeleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırsa üyelikleri sona erer. Buna göre bir kimsenin önce vekil, sonra bakan olması halinde vekilliği düşer. Önce vekil olan kimsenin yeni bir yeminle bakanlığa başlaması durumu yoktur. Bunun için idarenin devamı gereği bakan atama yetkisine haiz yeni başkan seçilene kadar bu isimler vekalet eder. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kesin sonucu ile bakanlık görevleri de kalmaz düşüncesindeyim.” ifadesini kullandı. 
 

Bakmadan Geçme