• Haberler
  • Van
  • Vangölü Aktivistleri Zortul Kümbeti için çağrıda bulundu

Vangölü Aktivistleri Zortul Kümbeti için çağrıda bulundu

Vangölü Aktivistleri, 2011'de Van'da yaşanan deprem ardından yok olmak üzere olan Zortul (Anonim) Kümbeti için çağrıda bulundu.

Vangölü Aktivistleri Zortul Kümbeti için çağrıda bulundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Zortul Kümbeti, Erciş'in Zortul Köyü yakınlarında, Van'ın tarihini yansıtan en önemli eserlerden biri. Piramid şeklinde olan kümbet, kartal, aslan ve ejderha motifleriyle kültürün bir sembolü. 2011 yılında gerçekleşen Van depremi ardından ise ağır hasar aldı.  

Vangölü Aktivistleri, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, ağır hasar alan Zortul Kümbeti'nin yok olma eşiğinde olduğunu açıkladı. 

Yetkili kurumlara çağrı yapan Vangölü Aktivistleri, kültürel mirasın korunması için mücadele ettiklerini belirtti. 

 ''SAHAYA YANSIYAN BİR ÇALIŞMA OLMADI''

Fotoğrafçı Ali Dağer, Zortul Kümbeti'nin son durumunu çektiği fotoğrafla açığa çıkardı. 

Neredeyse yok olmak üzere olan tarihi yapının son durumuyla ilgili Bülten TV'ye de konuşan Dağer, ''Tam tarihi net olmasa da Karakoyunlar zamanından kalma, üstünde aslan, ejderha ve kartal motifleri ve en üstünde de Ayetü'l-Kürsi bulunan eşsiz bir eser Zortul Kümbeti. Van'da yaşanan deprem ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla bizzat görüştüm. Ben de Van depremini yaşadım. Çok fazla insanımız yaşamını yitirdi. Bana söylenen şu an önceliğin insanlar olduğuydu. Tabii anlıyorum ama artık kültürel mirasımız için de çalışmalara başlanmalı.'' ifadelerini kullandı.  

Ali Dağer, yetkili kurumlarla görüşme süreci ardından sahada bir çalışma olmadığını da belirtti ve ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir kişi daha önce incelemede bulunmak için geldi. Birlikte kümbetin yakınına kadar gittik ancak inceleme sonrasında sahaya yansıyan bir çalışma olmadı. Belki bir proje vardır ama sahaya yansıyan bir çalışma yok. Amacımız Zortul Kümbeti yok olmadan önce dikkat çekmek ve kültürel mirasımızı korumak.'' dedi. 

Bakmadan Geçme