VEPSAŞ yeni elektrik tarifesinin ayrıntılarını açıkladı

Türkerler VEPSAŞ, yeni uygulamaya geçen kademeli elektrik tarifesi hakkında merak edilen soruları cevapladı.

VEPSAŞ yeni elektrik tarifesinin ayrıntılarını açıkladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

1 Ocak 2022 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun kararıyla uygulamaya giren kademeli tarife nedir? 2021 yılı Aralık ayı tüketimleri yeni tarife üzerinden mi hesaplanacak? Türkerler VEPSAŞ Şirket Müdürü Murat Taş, yeni uygulamaya geçen kademeli tarifeye ilişkin merak edilen soruları cevapladı.

‘KADEMELİ TARİFE NEDİR?’

Sorusuna Murat Taş, “1 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için faturaya esas günlük ortalama 5 kWh’a kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyatın 1 lira 37 kuruş/kWh, faturaya esas günlük ortalama 5 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 2 lira 6 kuruş/ kWh olarak uygulanmasıdır.” dedi.

YÖNELTİLEN ‘ARALIK AYI TÜKETİMLERİ YENİ TARİFEDEN Mİ HESAPLANACAK?’

Sorusuna da Taş, “Kademeli tarife uygulaması, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılan tüketimler için geçerlidir. Bu nedenle önceki dönem tüketimler kesinlikle yeni tarifeden hesaplanmayacaktır. Bu konuda tüketicilerimizin içi rahat olsun. EDPK’nın bu konudaki mevzuatı gayet açık ve net. Aralık ayı tüketimlerinin kesinlikle yeni tarifeden hesaplanmayacağını bir kez daha belirtmek isterim.” ifadelerini kulandı.

‘NEDEN KADEMELİ TARİFEYE GEÇİLDİ?’

Sorusuna ise Taş, şöyle cevap verdi:
“Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artıştan enerji sektörümüz de olumsuz olarak etkilendi. Enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için EPDK tarafından zorunlu bir düzenleme yapıldı. Kademeli tarifeyle birlikte, normal bir evin günlük ortalama tüketim miktarı olan 5 kWh baz alınarak üretim maliyetlerindeki artışın tüm tüketicilere yansıtılmasının da önüne geçilmiş oldu.”

Bakmadan Geçme