Van'da Urartu mirası 11 basamaklı limanı 11 günde talan edildi!

 Van'da geçen  günlerde keşfedilen ve büyük ses getiren Urartulardan kalma tarihi 11 basamaklı liman iddialara göre defineciler tarafından talan edildi.

Van'da Urartu mirası 11 basamaklı limanı 11 günde talan edildi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Gölü'nde meydana gelen çekilme nedeniyle ortaya çıkan güzellikleri bir yenisi daha eklendi.  Göl seviyesinin düşmesine bağlı yaşanan çekilme nedeniyle daha önce birçok yapının, teknenin ortaya çıktığı ilçede, Urartuların deniz taşımacılığında kullandığı kalenin sahil kesiminde o döneme ait 11 basamaklı liman görünür hale geldi.

Bölgede incelemelerde bulunan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu "Buradaki önemli husus, deniz taşımacılığında kullanılan ağır yüklerin daha rahat boşaltılması, teknenin daha rahat durabilmesi için bir bölüm açıldığını görüyoruz. Urartuların, Van Kalesi'nden itibaren hem güneye hem de batıya doğru kaleler inşa ettiğini biliyoruz. Bu kalelerin büyük bölümü Van Gölü'nün kenarında yer alıyor. Ayanis, Kef kaleleri bunlardan biri. Urartuların, uzun süren kış aylarında kaleler arasında ulaşımı sağlamak için deniz taşımacılığına önem verdiğini görüyoruz."   diye konuştu.

Yapının güzelliğinin konuşulduğu son günlerde talihsiz bir iddia ortaya atıldı. Urartular'dan kalan en büyük miraslardan birisi olarak görülen o alan ve çevresindeki 5 dönümlük alan, kısa sürede içinde definecilerin hedefi oldu.  İddialara göre limanın ortaya çıkmasından sonra defineciler bölgeye akın ve alanın birçok kısmında çukurlar kazıldı. Hızını alamayan defineciler ayrıca çeşitli patlayıcılar da kullandı. Alan delik deşik olurken, bazı patlayıcılar ve malzemeler su altından da görüntülendi. Tarihi limanın son halinin görüntüleri ise görenleri hayrete düşürdü.

Konuyla ilgili bir kınama paylaşımında bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise şunları söyledi:

“Urartular'dan kalan en büyük miraslardan birisi olarak görülen tarihi Urartu mirası, 11 basamaklı Limanı, 11 günde talan eden, geçmişimizi ve geleceğimizi talan eden definecileri kınıyoruz. Sit alanı olmasına rağmen sürekli definecilerin zarar verdiği bu bölgede, özellikle Uratuya ait limanın ortaya çıkmasıyla daha fazla zarar görmeye başlamıştır. Koruma altına alınmalıdır.”

Bakmadan Geçme