Van polisi göçmen kaçakçılığına geçit vermiyor

Van'da İl Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat, Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi ekipleri, göçmen kaçakçılığıyla kararlılıkla mücadele ediyor.

Van polisi göçmen kaçakçılığına geçit vermiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu çalışmalar kapsamında 1 Ocak-31 Mart tarihlerinde kentin kenar mahallelerinde düzensiz göçmenlerin saklandığı ‘şok ev’ diye tabir edilen metruk yapılara özel harekat polislerinin desteğiyle gerçekleştirilen 84 operasyon neticesinde  157 organizatör gözaltına aldı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen ve 1 milyon 229 bin 217 lira idari para cezası uygulanan organizatörlerden 91'i tutuklandı.

Operasyonlarda yakalanarak İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğüne getirilen düzensiz göçmenler, güvenlik ve sağlık taramasından geçirilip parmak izleri alındıktan sonra İl Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezi'ne götürülüyor. Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şubesi Müdürü Serhat Kalyoncu, ekiplerin 24 saat esasıyla çalışarak göçmen kaçakçılığıyla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi.

Bu yılın ilk üç aylık döneminde gerçekleştirdikleri operasyonlarda 28 araca el konulduğunu belirten Kalyoncu, kentteki göçmen hareketliliğini önlemeye çalışırken ‘şok ev’  diye tabir edilen metruk yapıların yıkılmasına yönelik çalışmaları da sürdürdüklerini anlattı.

“BU YILIN İLK ÜÇ AYINDA 7 EV YIKILDI”

Geçen yıl 167 ‘şok ev’in yıkımını gerçekleştirdiklerini belirten Kalyoncu, "Bu yılın ilk üç ayında ise şu ana kadar 7 ev yıktırılmıştır.” dedi.

 "VANLILAR BİZE ÇOK BÜYÜK DESTEK VERİYOR"

Operasyonların il genelinde devam ettiğini söyleyen Kalyoncu,” Özelikle ilimizde sınır duvarının örülmesinden sonra jandarma ve emniyet olarak düzenli operasyonlarımız Van genelinde devam ediyor. Düzensiz göçle mücadele ekipleri olarak 24 saat esasına dayalı çalışıyoruz. Vanlılara bu konuda çok teşekkür ediyorum, bize çok destek veriyorlar. Özellikle göçmenler konusunda suç teşkil edecek durumları arayıp bildiriyorlar." diye konuştu.

"METRUK YAPILAR YIKILINCA APART EV VE OTELLERE YÖNELDİLER"

Kaçak yollardan sınırı geçip batı illerine gitmek için Van'ı kullanan düzensiz göçmenlerin saklandıkları metruk yapıların yıkılmasıyla organizatörlerin merkezdeki apart ev, otel ya da kiralık dairelere yöneldiğine dikkati çeken Kalyoncu, şunları kaydetti:

"İlk zamanlarda toprak belli bir derinlikte kazılıp üzeri brandalarla örtülüp göçmenlerin barındırıldığı metruk yerler yapılıyordu. Daha sonra çok kısa sürede briketlerle inşa edilen yapılar oluşmaya başladı. Bunlar kimseye ait olmayan kamu ya da devlet arazilerine kuruluyordu. Bu yapıların önüne geçerek belediye ekiplerinin yardımıyla yıkımını gerçekleştirdik. Bu çalışmaların ardından organizatörler, göçmenleri apart ya da apartman gibi yerlere bırakmaya başladı. Bu tür durumlarda ikamet sahiplerine sorumluluk düşüyor. Vatandaşlara evlerini kiraladıkları kişi ya da kişilere dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulunuyoruz. Kiraya verdikleri yerlerde göçmen tespit edersek hukuken haklarında göçmen kaçakçılığı suçundan yaptırım yapmak zorunda kalacağız ve yüklü miktarda idari para cezası uygulanıyor. Bu yılın ilk üç ayında 1 milyon 229 bin 214 lira ceza verildi."

Yakalanan düzensiz göçmenlerin, şubelerindeki 264 kişi kapasiteli binada 48 saat gözetim altında tutulduğunu anlatan Kalyoncu, bu süreçte gerekli güvenlik soruşturmalarını yaptıklarını ve sıkıntısı olmayanları Geri Gönderme Merkezi'ne teslim ettiklerini belirtti.

"YAKALANAN GÖÇMENLERİN İHTİYAÇLARI KARŞILANIYOR"

Yakaladıkları organizatörler hakkındaki işlemleri de burada yaptıklarını dile getiren Kalyoncu, "Burada kaldıkları 48 saatlik sürede sağlık sorunu yaşamaları durumunda doktor ve hemşiremiz tarafından gerekli müdahaleler yapılıyor. Günde üç öğün yemek ihtiyaçları da karşılanıyor."ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme