Van'ın önde gelen isimlerinden deprem mesajları

Van'da 10 yıl önce meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin acıları ilk günkü gibi tazeliğini koruyor.

Van'ın önde gelen isimlerinden deprem mesajları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van, 23 Ekim 2011'de saat 13.41'de 7.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Geniş bir alanda hissedilen deprem, Van ve Erciş ilçesinde büyük yıkıma neden oldu. Erciş'in üçte birlik bölümü enkaza dönüştü. Van, 9 Kasım’da da 5.6 büyüklüğündeki depremle sallandı. Depremlerde 644 kişi hayatını kaybetti, 2 bin kişi yaralandı ve 252 kişi enkazdan sağ çıkarıldı.

Depremin 10. yıl dönümünde başta Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez olmak üzere birçok önemli isim mesaj yayınladı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez, yayınladığı mesajda,

 "Bugün şehrimizin maruz kaldığı Van depreminin onuncu yıl dönümü... Bundan tam on yıl önce kadim şehrimiz Van, 23 Ekim 2011'de 7. 2 büyüklüğündeki ve 9 Kasım 2011'de 5. 6 büyüklüğündeki iki büyük depremle sarsıldı. Ne yazık ki bu depremlerde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti. Yine geçen yıl ilimizde 23 Şubat 2020'de meydana gelen ve 10 vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremin acısını derinden yaşamaktayız. Bizler, maddi ve manevi ağır hasarlara yol açan depremlerde yitirdiğimiz canlarımızı unutmadık. Yaşadığımız bu depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralanan, sevdiklerini kaybeden ve depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızın bir kez daha benzer felaketleri yaşamamasını temenni ediyorum. Ayrıca bu yıl ülkemizin çeşitli bölgelerinde meydana gelen yangınlarda, sel ile su baskınlarında şehit olan ve hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Güçlü devletimiz, Van depremi sonrası yaraların sarılması için tüm imkanlarını seferber etmiş, aziz milletimiz de ülkemizin dört bir yanından yolladığı yardımlarla Van'ın ve Vanlı'nın yanında olduğunu göstermiştir. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri olmak üzere tüm Türk halkı, Van'ı kaderine ve enkaz yığınları arasına bırakmayacağını dünyaya örnek bir şekilde duyurmuştur. Depremin üzerinden geçen on yılın ardından Van, modern bir kent haline gelmiştir. Bizler de bu gelişmeyi sürdürerek şehrimizde yaşanabilecek afetlerin etkisini minimuma indirmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, Yüce Mevla'dan ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylemesini diliyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Konu hakkında mesaj yayınlayan isimlerden bir diğeri olan AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ise mesajında,

 “23 Ekim 2011 tarihinde, yani 10 yıl önce bugün Van ve Erciş’te meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde 604 vatandaşımız hayatını kaybetti. Ardından 9 Kasım 2011 tarihinde yaşanan 5.6 şiddetindeki depremde ise 40 vatandaşımız hayatını kaybederek ikinci felaketi yaşamıştık. Ülkemiz ve ilimiz aktif deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Bu gerçeklik ve bilinçle geçmişte yaşanan acı felaketlerden dersler çıkararak depremi unutmamalı ve unutturmamalıyız. Bu vesile ile Van depreminin 10. yıl dönümünde böylesi bir acının ilimizde ve ülkemizde bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden deprem şehitlerine rahmet, yakınlarına bir kez daha başsağlığı ve sabır diliyorum.”  dedi.

Van Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman'da büyük Van depremi ile ilgili olarak açıklama yapan isimler arasındaydı, Akman konuyla ilgili olarak,

''Bu acılardan ders çıkararak depreme karşı hazırlıklı bir toplum haline gelebilmek için daha hızlı hareket etmemiz gerekir.” dedi.

"DEPREM ÖLDÜRMEZ BİNA ÖLDÜRÜR"

Niteliksiz yapılaşmanın en vahim sonuçlarını depremlerde yaşadıklarını kaydeden Başkan Akman, afetlerin oluşmadan önce gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ sözünün unutulmamasını da isteyen Başkan Akman,“Yaşadığımız bu depremler bir gerçeği ortaya çıkarmıştır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Depremler her zaman olacaktır. Önemli olan bu depremlerde can kaybının olmamasıdır.” ifadelerini kullandı.

"DEPREME DAYANIKLI YAPILAR YAPMA PEŞİNDEYİZ"

Yerel yönetimler olarak deprem ve diğer felaketlerde can ve mal kaybının yaşanmaması, kan ve gözyaşının akmaması için yasal mevzuatların kendilerine verdiği tüm yetkileri uygulamakta kararlı olduklarının altını çizen Başkan Akman, “Tuşba Belediyesi olarak depreme dayanıklı yapılar ve yerleşim alanlarının oluşturulması konusunda tüm hassasiyetimizi gösteriyoruz. Bu vesileyle 23 Ekim ve 9 Kasım 2011’de yaşanan depremlerinin yıl dönümünde, böyle bir acının ilimizde ve ülkemizde bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabırlar diliyorum.”  dedi.

"DOĞAL AFETLERE KARŞI SÜREKLİ TEDBİRLİ OLMALIYIZ"

Van Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış ise konuyla ilgili olarak yayınladığı mesajda ''Bizler ülkemizin deprem tehlikesi altında olduğunu unutmadan, deprem ve diğer doğal felaketlere karşı almamız gereken tedbirleri sürekli gündemde tutmalı, vatandaşlarımızla ve kurumlarımızla bir bütünlük içerisinde her zaman hazırlıklı olmalıyız. Afetlerden korunmak ve meydana gelecek zararları azaltabilmek için afet bilinci oluşturmak herkesin asli görevidir. 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerini yaşayanlar olarak deprem bilincini en iyi bizlerin bilmesi gerekiyor. Bu duygularla yüce Allah’tan bir daha böyle acıları Van’ımıza, ülkemize ve insanlık âlemine yaşatmamasını dilerken, depremde hayatlarını kaybeden tüm hemşehrilerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarının acılarını yeniden paylaşıyor, saygılar sunuyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme