Van Gölü su kaybediyor: Küresel iklim felaketi etkileri sürüyor

Van Gölü'nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle sular çekilince, daha önce kıyı şeridinde ortaya çıkan irili ufaklı yeni adacıkların sayısı çoğaldı.

Van Gölü su kaybediyor: Küresel iklim felaketi etkileri sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın düzenlediği uzay fotoğraf yarışmasıyla adını dünyaya duyuran Van Gölü, küresel iklim değişikliğinden dolayı yaşanan aşırı kuraklıkla gündeme geldi. Son yıllarda yağışların azalmasından dolayı Van Gölü'ndeki su kaybı artmaya devam ediyor. Kapalı bir havzada yer almasından dolayı diğer göllere oranla kuraklıktan daha fazla nasibini alan Van Gölü'nde, daha önce yeni adacıklar oluşmuştu. Ortaya çıkan yeni adacıklar, göldeki su kaybını bir kez daha gözler önüne serdi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YAĞIŞLARIN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİYOR”

Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, yaşanan kuraklığın bundan sonra ‘iklim krizi’ olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İklim krizinin getirdiği en temel sorunun kuraklık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "İklim değişikliği hem yağışların şeklini değiştiriyor, hem yağışların mevsimler arasındaki geçişinde farklılara neden oluyor, hem yağışın miktarında azalmaya, hem de düşen yağışın buharlaşarak atmosfere karışmasına neden oluyor. Bu da Van Gölü Havzası’ndaki bilançoyu olumsuz yönde etkiliyor. Yağışların mevsimler arası yer değiştirmesi havza açısından temel bir sorundur. Çünkü havzada Ekim ayından, Mayıs ayına kadar yağışların düştüğü bir dönem vardır. Dolayısıyla aylarca bir yağış periyodu sürerdi. Dolayısıyla havzanın ihtiyaç duyduğu su sağlanırdı. Yaptığımız bütün ölçümlerde bu sonuç ortaya çıkıyor. Havzada hem yağışın şekli hem de yıl içinde akışı farklılaşmış. Sonbaharda ve baharda beklenen yağışlar artık düşmüyor. En az 3-4 ay yağışsız geçiyor. Kar yağışının yağmur şeklinde yağması havzadaki bilançoya katkı sunmuyor." dedi.

“GÖLÜN GERİYE DOĞRU ÇEKİLMESİ DURDURULAMAYACAK”

Sıcaklıktan dolayı havzada büyük ölçüde buharlaşmanın gerçekleştiğini ve bu durumunda havzanın aleyhinde gerçekleştiğini dile getiren Alaeddinoğlu, "Dolayısıyla Van Gölü Havzası su kaybetmeye devam edecek. Çok yağışın düştüğü yıllarda bile olsa, bu durum uzun yıllık periyotlarda göl seviye kaybetmeye devam edecektir. Gölün tekrar yükselmesi, göl seviyesinde iyileşme beklemek kısa süreli mümkün olsa bile uzun vadede gölün aleyhinde işleyecek. Dolayısıyla gölün geriye doğru çekilmesi durdurulamayacak. İklim değişikliği dünyayı son 50 yıldır etkiliyor." diye konuştu.

Bakmadan Geçme