Van Doğu Türkistanlı kadınların sesi oldu

Van'da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, Doğu Türkistan'daki kadınların sorunlarına dikkat çekmek için 'Mavi Yürüyüş' etkinliği düzenlendi.

Van Doğu Türkistanlı kadınların sesi oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Genç İHH Derneği üyesi kadınlar tarafından Beşyol Meydanında gerçekleştirilen etkinlikte, kadınlar yüzlerinde mavi maskeleri ile 'Kahrolsun Emperyalist Çin', 'Yaşasın Doğu Türkistanlı Müslümanların Mücadelesi', 'Doğu Türkistan'da Zulme Dur De' yazılı dövizler taşıdı. 

Grup adına açıklamayı okuyan Esra Karabaş, Doğu Türkistanlı kadınların sesi olmak amacıyla yürüyüşü düzenlediklerini belirtti. Karabaş, "Kadınlarımızın ötekileştirilmemesi, zulüm görmemesi ve baskın ideolojilerin galip geldiği coğrafyalarda sesini duyuramamasından dolayı tüm kısık seslerin nidası olmak adına farklı meydanlardan farklı megafonlardan aynı cümleleri zulme karşı kaldırıyoruz! Ele geçirilen Doğu Türkistan bölgesinde illegal yollarla kurulan toplama kamplarında kadınlığı, anneliği ve en başta insanlığı gasp eden bu işgali kınıyoruz. 8 Mart gününün anlam ve önemine binaen amacımız Doğu Türkistan başta olmak üzere yaşayan her kadının onuruyla, inancıyla ve öz benliğiyle hayatına devam edebilmesi. Rızasız ve anlaşmasız yapılan erdem dışı muamelelerin son bulması. Çalınan, el konulan, yok sayılan hakların iadesi. Muhacirliğin ve göçün sürüklediği göçebe hayatın, dehşet verici ölümlerin açlık ve sefaletin bitmesidir." dedi. 

"ÇİN 15 BİN KADINI ESİR KAMPINDA TUTUYOR"

Çin'in, Doğu Türkistan bölgesindeki birçok kadını kamplarda esir tuttuğunu aktaran Karabaş, "Sadece Doğu Türkistan Hoten bölgesindeki 15 bin kadının tutulduğu bir kamp olması çok sayıda kadının sesi olmamız gerektiği gerçeğini bir kez daha göz önümüze sermektedir. Çin'in Doğu Türkistanlılara etnik ve dini gerekçelerle yapmış olduğu bu sistematik ihlaller, uluslararası hukuka göre soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlardır. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesidir ve Birleşmiş Milletler bünyesindeki çok sayıda insan hakları sözleşmesine taraftır. BM ve BM üyesi tüm devletler Çin'in yapmış olduğu bu suçları durdurmakla sorumludur. Dini, inancı, uyruğu ne olursa olsun dünyanın tüm kadınlarını Doğu Türkistanlı kadınlarla dayanışmaya davet ediyoruz. Bizim hakkımız sizin de hak alanınızdır. İhmal etmelerine izin vermeyin. Lütfen bize ses verin." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme