Van'da yıllık 500 ton mantar üretiliyor

Van'ın Tuşba İlçesinde Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu destekleriyle kurulan tesiste, yıllık bin 500 ton üretim yapılıyor.

Van'da yıllık 500 ton mantar üretiliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van'ın Tuşba ilçesinde 5 bini kapalı olmak üzere 25 bin metrekarelik alanda kurulan ve 21 üretim odasına sahip tesiste günlük 4 ton mantar üretimi yapılıyor. Yakın zamanda faaliyete geçen tesiste üretilen kültür mantar ise bölge illerinin ihtiyacını karşılıyor. Modern üretim kapasiteli tesiste ise ilk kez hasat gerçekleştirildi. Hasat programına Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez,TKDK Van İl Koordinatörü Dr. İbrahim Başak, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Tuşba Kaymakamı Furkan Duman, Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş,  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk ve tesis yönetimi katıldı.

"BÖLGEDE İLK MODERN MANTAR TESİSİ"

Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Valisi Mehmet Emin Bilmez, yeni kurulan üretim tesisinde ilk hasadı gerçekleştirdiklerini belirtti. Bölgede modern olarak yapılmış ilk mantar tesisi olduğunu ifade eden Vali Bilmez, “Tesis yıllık bin 500 ton kapasiteye sahiptir. 21 odanın 7’sinde şu an üretim var. Tesisimiz yılsonuna kadar tam kapasiteyle üretim gerçekleştirecektir. Bu TKDK’nın desteklediği bir projedir. Projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu proje sayesinde bölge vatandaşımız daha taze mantarla buluşmuş olacaktır.” dedi.

"DOĞADAKİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLACAK ŞEKİLDE MANTAR ÜRETMEKTEYİZ"

Tesisin Yönetim Kurulu Başkanı Halil Yıldırım ise tesisin 5 bini kapalı olmak üzere 25 bin metrekarelik alanda kurulduğuna vurgu yaparak, “21 üretim odasıyla yıllık bin 500 ton mantar üretim kapasitesine sahiptir. Bölgede istihdam oluşturmak, çevre illere buradan dağıtım yapmak üzere böylesi bir tesisi faaliyete geçirdik. Tamamen ısıtma, soğutma, iklimlendirme ve sulama sistemi otomasyon olup, doğadaki özelliklere sahip olacak şekilde mantar üretmekteyiz. Tesisimizde çevre illerin ihtiyacını karşılayacak şekilde üretim yapmaktayız.” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme