Van'da 'Gençlere İlham Veren Konferanslar' etkinliği sürüyor

Van'da 'Gençlere İlham Veren Konferanslar' etkinliği çerçevesinde Van İl Halk Kütüphanesi'nde konferans verildi.

Van'da 'Gençlere İlham Veren Konferanslar' etkinliği sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van'da ‘Gençlere İlham Veren Konferanslar’ etkinliğine yoğun ilgi sürüyor. 

DAKA’nın destekleriyle düzenlenen ‘Gençlere İlham Veren Konferanslar’ etkinliği çerçevesinde Van İl Halk Kütüphanesi'nde Prof. Dr. Adnan Tönel tarafından verilen "Urartularda Müzik ve Gösteri Sanatları” başlıklı konferans büyük ilgi gördü.

Prof. Dr. Tönel, 2800 yıl önce Van’da hüküm süren Urartu Krallığı'nda müzik ve gösteri sanatlarına dair keşiflerin saraylarda, kalelerde, mabetlerde, taht ve kabul salonlarıyla şölen, tören ve bayram alanlarında, özel kostüm ve aksesuarlarla yaşanmış ritüellerdeki beden ve çalgı kullanımlarının metal kemerlerde işlenmiş sahnelemelerin çizimleri üstünden öyküleme yöntemiyle tanıttı.

Sahne sanatları, arkeoloji ve müzikoloji eğitimleri bulunan Prof. Dr. Adnan Tönel, çizimler üstünden tespit ettiği ve detaylarıyla keşfettiği bilgilere de değindi ve “Urartularda tören, şölen ve özel gecelerde müzisyen, akrobat ve dansçılar çok rağbet görüyormuş. Düğün, şölen ve törenlerde görev alan bu sanatçıların önemli bir kısmını da kadınlar oluşturuyormuş. Urartularda kullanılan çalgılar içinde ise tef, saz, çalpara, kâse ve flütün varlığına dair müşahhas çizim verileri mevcuttur.” diye konuştu. 

Yorumlar 1
Sibel Ay Mürsel 31 Mart 2023 12:15

Mucize gibi. 3000 yıl önce bizim buralar aynı şekilde eğlenmeyi biliyormuş. Hocamız önemli bir keşif yapmış.

Bakmadan Geçme