Van'da Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı yapıldı

Van'da, 3 ilden yetkililerin katılımıyla Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı düzenlendi.

Van'da Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında Edremit ilçesindeki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, Bitlis Valisi Oktay Çağatay ile Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık katıldı.

Van, Bitlis ve Hakkari'deki jandarma komutanları, emniyet ve göç idaresi müdürlerinin de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bilmez, jandarmanın, emniyetin, sınır birliklerinin, göç müdürlüklerinin koordinasyon içinde düzensiz göçe karşı başarılı bir mücadele verdiğini belirtti.

Kurumlar arasındaki koordinasyonun en üst düzeyde olduğunu vurgulayan Bilmez, şöyle konuştu:

"Tedbirleri artırarak devam etmemiz gerekiyor. Afganistan'da ve bölgede yaşanan gelişmeler bu bölgenin sınır geçişini hep önemli kılmaktadır. Sınırda alınan önlemler, beton duvarların yapımı devam ediyor. Yüklenici firmaların güvenliğinin sağlanması için bu yıl Özel Harekat Başkanlığından sadece ilimize 35 tim, 50 zırhlı araç ve 750 personel görevlendirildi. Jandarma Genel Komutanlığından buradaki birliklere destek olmak üzere takviye birlikler gönderildi. Bu görevlendirmeler devam edecek. Afganistan'da Taliban'ın yönetimi devralmasından sonra bir göç dalgası bekleniyordu. Bu göçün İran üzerinden Van'a yöneleceğine dair ciddi bir endişe vardı. Alınan tedbirler sayesinde sınırın geçilemeyeceği, buradan geçmenin mümkün olmadığı, beklenen büyük göç dalgasının gerçekleşmediği görüldü. Bu sene maruz kaldığımız göç baskısının geçen seneden daha fazla olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ama bu sene aldığımız tedbirler bir önceki yıla göre daha üst düzeydeydi."

"JANDARMA BİRLİKLERİ 7 GÜN 24 SAAT ESASIYLA GÖREV YAPIYOR"

Sınırda alınan tedbirlerin sürekli artırıldığını anlatan Bilmez, şunları kaydetti:

"1,5 yıl içinde 117 monoblok ve lego kule, ilave karakollar, 233 kilometre hendek kazımı ve sınırda yollar yapıldı, jileti tel çekildi. Sınır hattının hemen arkasında jandarma birliklerimiz 7 gün 24 saat esasıyla görev yapıyor. Emniyet birimleri de destek veriyor. Jandarmaya yardımcı olmaları için karma timlerde korucular görevlendirildi. Sınır hattında görev yapmaları için sadece Van'da 500 korucunun alımı gerçekleştirildi. Karayollarında güvenliğin sağlanmasıyla göçmen taşımacılığı Van Gölü'ne kaydı. Bunun üzerine Sahil Güvenlik birimi Van ve Bitlis'te kuruldu. Bir bütün olarak Bitlis, Van, Hakkari, zaman zaman Ağrı, Siirt ve Muş ile koordinasyon içinde çalışıyoruz."

Bakmadan Geçme