Van'da bitki çeşitliliği arttı, arıcılar bayram etti

Van'da geçen yıl etkili olan kuraklık nedeniyle zor bir sezon geçiren bal üreticileri, yağış bolluğu sonucunda artan bitki çeşitliliği nedeniyle bu sezondan umutlu.

Van'da bitki çeşitliliği arttı, arıcılar bayram etti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van'da önceki yıllarda yaşanan kuraklık sonrası bu yıl yağışların bol olması ve artan bitki çeşitliliği bal üreticilerini verimli bir sezon için ümitlendirdi. Kaliteli ve organik bal üretmek için Çatak ilçesini tercih eden arıcılar, bu yılki çeşitlilik sayesinde daha fazla bal üretmeyi hedefliyor.

İlçede 30 yıldır arıcılık yapan Abdulvahap Semo, daha kaliteli bal üretmek için arılarını her yıl kış aylarında Adana ve Batman'a götürdüklerini, yazın da Çatak'taki yaylalara getirdiklerini söyledi.

Arıcılığın meşakkatli bir meslek olduğunu anlatan Semo, şunları kaydetti:

"Zor şartlar altında organik bal üretiyoruz. Arılarımızı doğaya bırakıyoruz ve kesinlikle doğal şartlarda üretim yapıyoruz. İlaç vermiyoruz. Asfalttan uzak olması bile balın kalitesini etkiliyor. Geçen yıl kurak geçti ama bu sene yağışlar çok olduğu için umutluyuz ve verimli bir yıl bekliyoruz."

Rasim Semo 'da geçen yıl yaşanan kuraklığın kendilerini de olumsuz etkilediğini ve istedikleri verimi alamadıklarını dile getirerek, "Bu seneden çok umutluyuz. İnşallah yoğun yağışlar tabiata yansıyacak, bitki çeşitliliğini artıracak, bu da arının bal üretimine yansıyacak." ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme