Van'da 364 ton buğday tohumu dağıtıldı

- Vali Bilmez:- "Bu proje sonunda 4 bin 750 ton buğday hasadını inşallah bekliyoruz"

Van'da 364 ton buğday tohumu dağıtıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

VAN (AA) - Van'da "Atıl arazilere yazlık buğday ekimi" projesi kapsamında 750 çiftçiye 364 ton buğday tohumu desteği verildi.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında çiftçilere buğday tohumu dağıtımı için Tarım Kredi Kooperatifi önünde tören düzenlendi.

Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, burada yaptığı konuşmada, projenin yaklaşık 2 milyon lira bedelli olduğunu söyledi.

Proje kapsamında 750 çiftçiye 364 ton buğday dağıtılacağını anlatan Bilmez, kentte ekilebilecek bir karış toprağın dahi ekinsiz bırakılmaması gerektiğini, hatta mümkünse balkonlardaki saksılarda bile ekim gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Bilmez, şunları söyledi:

"Özellikle tarım ürünlerinin temininde dünyada ciddi bir sıkıntı yaşanmakta. Rusya ve Ukrayna savaşı da bu konudaki sıkıntıları bütün dünyaya ve bize de gösterdi. Onun için tarımın çok ciddi üzerinde durmalıyız. Bu proje sonunda 4 bin 750 ton buğday hasadını inşallah bekliyoruz. Her bir çiftçimize yaklaşık yarım tona yakın tohum dağıtılacak. İnşallah onlar da bunu iyi bir şekilde zamanında sulayarak verimli bir sezon geçirip üretimimize ciddi bir katkı sağlayacak. Bu proje ile hem bir farkındalık yaratmak hem de çiftçilerimizin, vatandaşlarımızın dikkatini çekmeye çalıştık."

Büyükşehir Belediyesi olarak da söz konusu projeyi ciddi bir kaynak aktararak desteklediklerini sözlerine ekleyen Bilmez, "Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal alanda da faaliyette bulunmayı aynı içme suyu, kanalizasyon, yol gibi kendimize görev bildik" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas da 2,5 milyon hektar alanın mutlaka ekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hükümetin bu konuda önemli desteklerde bulunduğunu söyleyen Arvas, "Van'da arazilerimiz, suyumuz, genç nüfusumuz, çiftçilerimiz ve devletin destekleri var. Biz de bir seferberlik ilan ederek boş arazilerimizi ekmemiz lazım. Çiftçilerimize yüzde 75 hibe ile verilen 364 ton buğday tohumu da inşallah bu konuda çok önemli destektir" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel de belediye olarak çiftçilere hem tarım hem de hayvancılık konusunda çok güçlü desteklerde bulunduklarını anlattı.

Konuşmaların ardından çiftçilere buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirildi.

Bakmadan Geçme