Türkiye iklim göçünden de etkilenecek

Uzmanlara göre küresel iklim değişikliği nedeniyle oluşabilecek olası mülteci ve göçmen akınından etkilenecek ülkelerin başında yine Türkiye geliyor.

Türkiye iklim göçünden de etkilenecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son yıllarda küresel iklim değişikliğiyle birlikte yaşanan kuraklık etkilerinden dolayı ‘iklim göçü’ sorunu da gündeme gelmeye başladı. Uzmanlar, yakın gelecekte iklim göçlerinin ilk olarak ülke içindeki hareketlenmeyi tetikleyeceğini, ancak ilerleyen süreçte etkilerin artmasıyla birlikte göç dalgasının ülke dışına taşınacağını belirtiyor. Düzensiz göçmenler, ülkelerindeki savaş ve siyasi krizden dolayı Avrupa’ya geçiş için Türkiye’yi geçiş güzergahı olarak kullanıyor. Uzmanlar, yakın gelecekte olası iklim göç dalgalarından etkilenecek ülkelerin başında yine Türkiye’nin olacağına dikkat çekiyor. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz, bugün dünyada konuşulan en önemli konulardan bir tanesinin küresel iklim değişikliğinin doğuracağı etkiler olduğunu belirtti. Bu etkilerin başında ise konuşulan ilk konunun iklim göçleri olduğunu ifade eden Deniz, “Burada Birleşmiş Milletler’in raporları var. Beklentiler ülkelerin içindeki hareketlenmenin artması şekildedir. Bir ülkede kuraklığın ortaya çıkması ilk olarak insanların ülke içerisinde yer değiştirmesini tetikleyecektir. İlerleyen süreçte iklim değişimin oluşturduğu yoksulluk ve ekonomik kaybın ciddi oranda artması durumunda göç dalgaları ülke dışına taşma riskini taşımaktadır.” diye konuştu. 

“İKLİM GÖÇÜNDEN EN ÇOK ETKİLENECEK ÜLKE TÜRKİYE”

Yaşanabilecek iklim göçlerinde yine en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğine dikkat çeken Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Özelikle Güney Asya ülkelerinde ve sahra altı Afrika ülkelerinde ortaya çıkacak kuraklıktan etkilenen büyük kitlelerin ülkelerini terk etmeye başlamasından en çok etkilenecek ülkelerden bir tanesi doğal olarak Türkiye olacaktır. Nasıl ki savaşlarda ve siyasi krizlerde etkilenen insanlar Avrupa’ya geçmek için Türkiye güzergahını kullanıyorsa aynı şekilde bugün, küresel iklim değişimin oluşturacağı olası mülteci ve göçmen hareketlerinden de yine Türkiye etkilenecektir. Güney Asya’da muson yağmurlarından dolayı Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerde sel ve su baskınları yaşanıyor. Küresel iklim değişikliği dolayısıyla bir taraftan sel ve su baskınları, bir taraftan kuraklığın etkili olduğu yerlerde doğal dengenin bozulmuş olması insanları göçe itecektir. Bu durumdan yine en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor.”

Bakmadan Geçme