Tendürek Dağı ziyaretçilerine ev sahipliği yapacak

Van'da terör örgütü PKK'ya karşı gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla teröristlerden temizlenen Tendürek Dağı bölgesi, dağcılara ve doğaseverleri ağırlayacak.

Tendürek Dağı  ziyaretçilerine ev sahipliği yapacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ağrı'nın Doğubayazıt ile Van'ın Çaldıran ilçeleri arasında bulunan Büyük Tendürek (3 bin 533 metre) ile Küçük Tendürek (3 bin 291 metre) ikiz volkanik dağları, güvenlik güçlerinin yürüttüğü çalışmalar sayesinde terörden arındırıldı. Çalışmalar kapsamında Van ve Ağrı İl Jandarma Komutanlıkları, Van ve Ağrı İl Emniyet Müdürlüklerince İHA ve SİHA destekli 'Eren Abluka-32 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Mustafa Yıldız 2022-217' operasyonu başlatıldı.

BÖLGE TERÖRDEN ARINDIRILDI

Ağrı tarafında 13 Ağustos'ta biri ölü, 2'si  'yeşil' kategoride sağ 3 teröristin etkisiz hale getirildiği bölgede, 16 Ağustos'ta da 'Eren Abluka-32' operasyonu kapsamında Van kırsalında biri 'gri', diğeri 'turuncu' kategoride 2 teröristi ölü ele geçiren güvenlik güçleri, uzun süre sonra bölgeyi terörden arındırdı.

ZİRVEYE TÜRK BAYRAĞI DİKİLDİ

Van'da etkisiz hale getirilen 'turuncu' kategorideki 'Evindar' kod adlı Tuğba Tambahçeci'nin 2016'dan itibaren Tendürek Dağı bölgesinde yapılan eylemlerin tümüne katıldığı tespit edildi. Güvenlik güçlerinin yıllardır dondurucu soğuğa, kavurucu sıcağa rağmen yürüttükleri terörle mücadele sayesinde güvenliğin sağlandığı Tendürek Dağı'nın zirvesine Türk bayrağı dikildi.

DOĞAL GÜZELLİKLER TURİZME KAZANDIRILACAK

Terör saldırıları nedeniyle yıllardır saklı kalan zirvedeki krater gölü ile diğer doğal güzelliklerin turizme kazandırılması için de çalışmalar başlatıldı. Dağın zirvesine üs bölgesi kuruldu, zirveye daha rahat ulaşılması için 12 kilometrelik yol yapıldı. Dağın küllü ve engebeli yapısı İl Jandarma Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesinin iş makineleriyle düzeltildi, üzerine araçların rahatlıkla ilerleyebileceği malzeme serildi.

Güvenliğin sürdürülebilir kılınması ve doğaseverlerin güvenle bölgeyi ziyaret etmesi amacıyla Büyük Tendürek Dağı kraterinin etrafından dönen yol, dağın zirvesine yerleştirilen 360 derece açılı termal kameralarla da sürekli kontrol altında tutuluyor. Güvenlik güçlerinin kontrolü elden bırakmadığı Tendürek bölgesi ve zirvesindeki kraterler, krater gölü ve bölgenin saklı güzellikleri  kayıt altına alındı.

Bakmadan Geçme