Koronavirüsün şifası Van Gölü suyu mu?

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nün suyuyla hazırlanan spreyin koronavirüsün yayılımına engel olduğu tespit edildi.

Koronavirüsün şifası Van Gölü suyu mu?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van Gölü, içindeki bazı mineral değerlerinin yüksek olması ve birçok cilt hastalığına iyi gelmesi nedeniyle sık sık bilim insanlarının araştırma konusu oluyor. Son olarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız’ın araştırmaları sonucunda Van Gölü’nün sodalı suyuyla ilgili önemli bir gelişme kaydedildi. Van Gölü suyundan örnek alan Cansız, bu su ile bir sprey hazırladı. Cansız, 60 korona virüs hastası üzerinde yaptığı araştırmada, 30 hastada bu spreyi kullandı. Spreyi kullanan hastaların taşıdığı virüs miktarında bir azalma tespit edildi. Araştırma neticesinde, pH değeri 9,3 olan Van Gölü suyuyla hazırlanan spreyi sıkan hastaların korona virüsü hafif atlattığı da orta çıktı. Yapılan bu araştırma, Van Gölü suyunun şifalı olduğuna inanan Vanlıları sevindirdi. 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde korona virüs hastalarıyla ilgilenen Acil Tıp Uzmanı Dr. Mehmet Tatlı, Van Gölü’ne düzenli girerek burun mukozalarını sürekli göl suyuyla temizleme fırsatı bulanların korona virüse yakalanmasının, bunu yapmayanlara oranla daha az olduğunu söyledi. Dr. Tatlı, bu durumda düzenli suya girenlerle, çeşitli nedenlerle suya girmeyi aksatanlarda korona virüse yakalanmaların görüldüğüne dikkat çekti. 

“VAN GÖLÜNDE YÜZEN KORONAVİRÜSE YAKALANMIYOR”

Acil Tıp Uzmanı Dr. Tatlı, Van Gölü’nde yüzenlerin koronavirüs salgınına yakalanmadığını, yakalananların ise neredeyse semptomsuz atlattığının altını çizdi. Tatlı, “Van Gölü, ülkemizin en güzide yerlerinden biridir. Doğal güzelliği, şifası ve suyunun kalitesiyle ülkemizin ve dünyanın en önemli değerlerinden biridir. Van Gölü suyunun şifalı olmasına gelirsek, bizler az çok bunu tahmin edebiliyorduk. Özellikle koronavirüs salgını başladıktan sonra Van Gölü’ne düzenli olarak girdiğimiz arkadaşlarımızda neredeyse koronavirüs enfeksiyonuna hiç rastlanmadı. Bunun nedeninin Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız hocamızın yapmış olduğu çalışmayla paralel olduğunu düşünüyorum.” dedi. 

“PH DEĞERİ DENİZ SUYUNDAN DAHA YÜKSEK”

Yapılan araştırmalar neticesinde Van Gölü suyunun koronavirüsü engellediğinin kanıtlandığını dile getiren Tatlı, “Harun hocamız göl suyunun burun mukozası üzerindeki etkilerinden söz etmiş. Koronavirüs, bilindiği üzere hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyondur. Hava yoluyla bulaştığı için öncelikle burun mukozasına yerleşiyor. Van Gölü’nün özelliği sodalı ve alkali su olmasıdır. Normal deniz suyu spreylerinde pH değeri 7 ila 8 arasındayken gölümüzün alkali oranı daha yüksek. Bu da koronavirüsün çoğalmasını engelliyor. Salgın özellikle burundan yayıldığı için, burun kısmında koronavirüsün çoğalmasını engellemek, yani viral yükü azaltmak için Van Gölü suyunu tavsiye edebiliriz.” diye konuştu. 

“VAN GÖLÜNE DALIŞ YAPTIM, KORONAVİRÜSÜ HAFİF ATLATTIM”

Van Gölü’nde 5 yıldır dalış yaptığını ve yakalandığı koronavirüsü hafif belirtilerle atlattığına dikkat çeken Van Sualtı Arama Kurtarma Merkezi Başkanı Halil İbrahim Atacan ise “Van Gölü’nde 5 yıldır dalış yapıyorum. Koronavirüs salgınının ilk çıktığı zamanlarda bu hastalığa yakalandım. Hastalığa yakalandığım süreçte dalış yapıyordum ve bu nedenle çok hafif atlattım. Bununla alakalı sualtı birimimiz bir araştırma yaptı. Benim de gönüllü olarak içinde yer aldığım araştırmada, koronavirüsü geçiren dalgıçlarda görülen belirtiler izlendi. Bu çalışmalarda tüm personeller, koronavirüsü çok hafif düzeyde atlattı. Bizler koronavirüsün çok fazla etkisini görmedik. Birçok hastalığa şifa olan Van Gölü’nün koronavirüse de iyi geldiği ortaya konuldu.” dedi.

  

Bakmadan Geçme